Rusku se začíná ekonomicky dařit. Zvedá se, píše Bloomberg

23.03.2015 8:32

Sankce uvalené v loňském roce proti Rusku měly poškodit ruský byznys. Do velké míry se tento cíl naplnil. Jak však upozorňuje Matthew A. Winkler na serveru prestižní agentury Bloomberg, časy se začínají měnit a investoři v posledních týdnech opět nacházejí cestu do Ruska. Dařit se začíná i v poslední době těžce zkoušenému rublu.

Rusku se začíná ekonomicky dařit. Zvedá se, píše Bloomberg
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Vše nasvědčuje tomu, že rubl se skutečně stabilizoval. Výkyvy ruské měny jsou nejmenší mezi třiceti nejvíce obchodovanými světovými měnami. Investice v rublech do ruských cenných papírů přinesla podle Indexu společnosti Bloomberg v tomto roce asi 7 centů na dolar. Zatímco cenné papíry z jiných zemí přinesly letos jejich majitelům ztrátu 1,1 %. Ještě optimističtější situace se týká držitelů ruských firemních dluhopisů, u kterých výnos pro letošní rok zatím činí 7,3 %. Akcionáři na světových trzích podle indexu MSCI získali v letošním roce 1,7 %, prvních 50 ruských akcí dle indexu MICEX je nad 11,9 % zisku.

Právě zlepšující se kondice rublu je hlavním důvodem, proč si ruský trh opět získává důvěru zahraničních investorů. Výkyvy jeho kurzu se den ode den zmenšují a samotný rubl se nyní pohybuje na úrovni roku 2009, tedy daleko před ukrajinskou krizí. Lépe se daří také ruským společnostem zahrnutým v indexu MICEX. Více než tři čtvrtiny z nich dosáhly výraznějšího růstu tržeb než srovnatelné společnosti ze světa. Jedním z důvodů tohoto pozitivního trendu jsou paradoxně sankce. Rusové nemají k dispozici zahraniční zboží a ve větší míře tak využívají domácí produkty i služby.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Například ruská společnost Magnit PJSC, provozující řetězec diskontních supermarketů, dosáhla nárůstu tržeb o 31,66 % na 16 miliard dolarů. Zatímco v případě globálních konkurentů šlo pouze o 0,87 %. Další viditelný úspěch zaznamenal nezávislý producent zemního plyn ze západní Sibiře Novatek OAO, jehož tržby s zvýšily o 19,5 % a pohybují se nyní na 22,8 miliardách dolarů. Jeho srovnatelní konkurenti na světových tvrzích však dosáhli nárůstu tržeb pouze o 0,76 %. V neposlední řadě je třeba rovněž zmínit ruský státní gigant Rosněfť, jenž operuje na západní Sibiři, Sachalinu, severním Kavkazu a Arktidě. Tržby Rosněfti činily 41 miliard dolarů, což znamená nárůst o 18,26 %. U světových konkurentů však šlo jen o nárůst ve výši 0,76 %.

Globální investoři jsou bezesporu optimističtí, pokud přijde řeč na budoucnost korporátního trhu v Rusku. Putinovo dobrodružství na Ukrajině vedlo k nestabilitě regionu a vážnému narušení vztahů se Západem. Důvěra v podnikání v Rusku naštěstí pro tuto zemi natolik fatálně zničena nebyla.  


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…