Rusku se začíná ekonomicky dařit. Zvedá se, píše Bloomberg

23.03.2015 8:32

Sankce uvalené v loňském roce proti Rusku měly poškodit ruský byznys. Do velké míry se tento cíl naplnil. Jak však upozorňuje Matthew A. Winkler na serveru prestižní agentury Bloomberg, časy se začínají měnit a investoři v posledních týdnech opět nacházejí cestu do Ruska. Dařit se začíná i v poslední době těžce zkoušenému rublu.

Rusku se začíná ekonomicky dařit. Zvedá se, píše Bloomberg
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Vše nasvědčuje tomu, že rubl se skutečně stabilizoval. Výkyvy ruské měny jsou nejmenší mezi třiceti nejvíce obchodovanými světovými měnami. Investice v rublech do ruských cenných papírů přinesla podle Indexu společnosti Bloomberg v tomto roce asi 7 centů na dolar. Zatímco cenné papíry z jiných zemí přinesly letos jejich majitelům ztrátu 1,1 %. Ještě optimističtější situace se týká držitelů ruských firemních dluhopisů, u kterých výnos pro letošní rok zatím činí 7,3 %. Akcionáři na světových trzích podle indexu MSCI získali v letošním roce 1,7 %, prvních 50 ruských akcí dle indexu MICEX je nad 11,9 % zisku.

Právě zlepšující se kondice rublu je hlavním důvodem, proč si ruský trh opět získává důvěru zahraničních investorů. Výkyvy jeho kurzu se den ode den zmenšují a samotný rubl se nyní pohybuje na úrovni roku 2009, tedy daleko před ukrajinskou krizí. Lépe se daří také ruským společnostem zahrnutým v indexu MICEX. Více než tři čtvrtiny z nich dosáhly výraznějšího růstu tržeb než srovnatelné společnosti ze světa. Jedním z důvodů tohoto pozitivního trendu jsou paradoxně sankce. Rusové nemají k dispozici zahraniční zboží a ve větší míře tak využívají domácí produkty i služby.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Například ruská společnost Magnit PJSC, provozující řetězec diskontních supermarketů, dosáhla nárůstu tržeb o 31,66 % na 16 miliard dolarů. Zatímco v případě globálních konkurentů šlo pouze o 0,87 %. Další viditelný úspěch zaznamenal nezávislý producent zemního plyn ze západní Sibiře Novatek OAO, jehož tržby s zvýšily o 19,5 % a pohybují se nyní na 22,8 miliardách dolarů. Jeho srovnatelní konkurenti na světových tvrzích však dosáhli nárůstu tržeb pouze o 0,76 %. V neposlední řadě je třeba rovněž zmínit ruský státní gigant Rosněfť, jenž operuje na západní Sibiři, Sachalinu, severním Kavkazu a Arktidě. Tržby Rosněfti činily 41 miliard dolarů, což znamená nárůst o 18,26 %. U světových konkurentů však šlo jen o nárůst ve výši 0,76 %.

Globální investoři jsou bezesporu optimističtí, pokud přijde řeč na budoucnost korporátního trhu v Rusku. Putinovo dobrodružství na Ukrajině vedlo k nestabilitě regionu a vážnému narušení vztahů se Západem. Důvěra v podnikání v Rusku naštěstí pro tuto zemi natolik fatálně zničena nebyla.  


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…