Ruský dar. Pekarová rázně zasáhla. Peníze půjdou na Ukrajinu

13.04.2022 15:57

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se rozhodla uspořádat veřejnou soutěž, v níž nabídla dar od předsedy Státní dumy. Podle ní je nepřijatelné, aby byl vystaven na půdě dolní komory.

Ruský dar. Pekarová rázně zasáhla. Peníze půjdou na Ukrajinu
Foto: Reprofoto: Twitter
Popisek: Markéta Pekarová Adamová před vitrínou s předměty

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
„Vjačeslav Volodin, který tvrdí, že bychom měli být vděčni za okupaci, dal mému předchůdci ‚dárek‘. Je nepřijatelné, aby byl vystaven v PS. Může ale posloužit dobré věci. Dávám jej zde do veřejné soutěže. Vyvolávací cena 9 600 Kč (cena neprůstřelné vesty). Více info ve videu,“ napsala na svém twitterovém profilu. Vesty chce zaslat odborníkům lidskoprávních organizací, kteří v ukrajinských městech sbírají důkazy o ruských válečných zločinech.

„Keramika, různé sklo, vázy. Obrazy, ale třeba také košile. Ta je konkrétně z Ukrajiny. To jsou dárky, které dostali předsedové Sněmovny, konkrétně moji předchůdci, častokrát. Tady třeba od předsedy Sněmovny reprezentantů Spojených států. Vystavují se tady ve Sněmovně v takovéhle vitríně, část z nich, a teď tady stále ještě je, ten dar, který dostal můj předchůdce od předsedy Státní dumy,“ řekla následně Pekarová Adamová ve videu.

„Myslím si, že není patřičné, abychom je v téhle době, během války na Ukrajině, tady vystavovali. Ale místo toho, abychom je dali někam do skladu a prášilo se tam na ně, tak jsem si řekla, že je dám k dispozici vám. Vám, kteří máte zájem pomoci a přispět Ukrajině, potřebují i neprůstřelné vesty. A ty vyrábí Post Bellum, konkrétně Ukrajinky, které tady jsou jako uprchlice, a jejich muži. Častokrát právě jsou ještě na Ukrajině a bojují. Tyto vesty nejsou úplně levná záležitost. Proto se zapojte do této dražby ,a pokud máte zájem přispět, přispějte mimo tuto formu,“ zmínila Pekarová Adamová.

„Ale kdo přispěje, má šanci získat tento zajímavý suvenýr, který aspoň tady nebude vystavován,“ doplnila.

Deadline nabídek je 14. dubna v 15.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…