Ruský dezertér: Dosvědčím, co se dělo u Buči

14.12.2022 13:05

Ruská armáda se od počátku vpádu na Ukrajinu potýká s řadou problémů, se zásobováním svých jednotek, s taktickými přešlapy i s dezercemi od jednotek. Jeden z dezertérů, který své ruské spolubojovníky opustil v září a utekl přes Bělorusko dál do Evropy, se teď rozhodl promluvit o tom, co viděl.

Ruský dezertér: Dosvědčím, co se dělo u Buči
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

V rozhovoru pro CNN Nikita Čibrin prozradil, že si stále pamatuje, jak jeho ruští spolubojovníci utekli poté, co během svého březnového nasazení severozápadně od Kyjeva údajně znásilnili dvě ukrajinské ženy.

„Viděl jsem je utíkat, pak jsem se dozvěděl, že to byli násilníci. Znásilnili matku a dceru,“ řekl. Jejich velitelé podle Čibrina pokrčili rameny, když se o znásilnění dozvěděli. Údajní násilníci byli podle něj zbiti, ale nikdy nebyli za své zločiny plně potrestáni. „Nikdy nebyli uvězněni. Jen propuštěni. Jen tak: ‚Jděte!' Prostě byli propuštěni z války. To je vše,“ doplnil.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Čibrin je bývalý voják z ruského Jakutska, který říká, že sloužil v 64. samostatné gardové motostřelecké brigádě, nechvalně známé ruské vojenské jednotce obviněné ze spáchání válečných zločinů během ofenzivy v Buči, Borodjance severně od Kyjeva. Jednotce podle dostupných dokumentů velel Azatbek Omurbekov. Omurbekov si vysloužil přezdívku řezník z Buče a Spojené státy i Velká Británie na něj uvalily sankce.

Vojáky z Čibrinovy brigády označilo ukrajinské ministerstvo obrany v dubnu za válečné zločince poté, co byly po stažení ruských sil z Kyjevské oblasti objeveny masové hroby se zavražděnými civilisty a mrtvá těla ležící na ulicích.

Kreml jakákoli obvinění za páchaní válečných zločinů v Buči popřel a označil tato ukrajinská obvinění ruských vojáků za lživá. Ruský prezident Vladimir Putin pochválil vojáky z této jednotky za „hrdinství“ a „odvážné činy“.

Čibrin prý v září dezertoval z ruské armády a přes Bělorusko a Kazachstán uprchl do Evropy a v rozhovoru pro CNN konstatoval, že své někdejší spolubojovníky neviděl konat žádné hrdinské skutky. Viděl, že se dopouštěli hrůzných věcí. Zdůraznil však také, že neviděl, že by jeho spolubojovníci někoho zavraždili a trval na tom, že on se ničeho nedopustil.

Je prý ochoten v budoucnu dosvědčit u soudu to, jak se jeho někdejší kumpáni v Buči chovali.

Uvedl také, že jednotka měla „přímý rozkaz vraždit“ každého, kdo se podělí o informace o pozicích jednotky, ať už se jedná o vojáky nebo civilisty.

„Pokud měl někdo telefon - měli jsme právo ho zastřelit,“ řekl. Tvrdí, že není pochyb o tom, že někteří muži 64. samostatné gardové motostřelecké brigády byli schopni zabíjet neozbrojené civilisty. „Existují maniaci, kteří se vyžívají v zabíjení člověka. Takoví maniaci se tam objevili,“ řekl.

Podle Čibrina se jeho někdejší kolegové dopouštěli rabování a kradli, na co přišli. Šperky, počítače a mnoho dalších věcí. Včetně aut. Nakradené zboží se pak Rusové pokoušeli prodat v Bělorusku. Ruší vojáci prý vychází z toho, že ten, kdo si zvládne něco ukrást, je lepší než ten, který to nedokáže. A když ho u krádeže nikdo nechytí, tak je to u jednotek hodno obdivu.

Velitelé prý dobře vědí jak o vraždění civilistů, tak o znásilňování žen, tak o rabování, ale ve většině případů to nechávají být.

CNN požádala o vyjádření ruské ministerstvo obrany, ale žádná reakce prý nepřišla.

Čibrin nepochybuje o tom, že Rusko nakonec válku proti Ukrajině prohraje, ale až poté, co přijde o život mnoho dalších lidí. „Protože Rusko se nezastaví, dokud nebude prolito mnoho krve, dokud všichni nezemřou. Vojáci jsou pro ně potravou pro děla. Oni si jich neváží," řekl.

Rusko podle něj válku prohraje i proto, že kvalita vybavení, které Ukrajina dostává od západních spojenců, je nesrovnatelně vyšší, než kvalita vybavení ruského. A průmyslové možnosti celého Západu jsou větší, než možnosti Ruska.

Další slabinou mnoha ruských vojáků podle Čibrina je, že neprošli dostatečně kvalitním výcvikem. Některé vojáky naložili v Bělorusku do aut, která nebylo možné otevřít zevnitř, a vyložili je až na Ukrajině. A jediné, co před tím trénovali, prý byla střelba na terč.

„Mysleli si, že přijdou na Ukrajinu a budou přivítáni květinami. Ale poslali je do pr***e a házeli po nich zápalné lahve,“ dodal pro dokreslení.

Podle informací amerického Institut pro studium války (ISW) v Bělorusku tamní diktátor Alexandr Lukašenko sice nařídil provést komplexní prověrku bojové připravenosti jednotek, ale podle ISW ani tak není příliš pravděpodobné, že běloruské jednotky do bojů zasáhnou.

Běloruská armáda prý trénuje např. přechody přes řeky.

Analytici ISW mají za to, že běloruská prověrka připravenosti k boji je jen ruskou snahou udržet Ukrajinu v napětí, zda nedojde k dalšímu útoku ze severu, pro kterýžto případ musí Ukrajinci držet v pohotovosti část jednotek, které nemohou poslat do bojů na jihu a na východě země.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…