Ruský historik zapojuje do války na Ukrajině a dalších světových otřesů Václava Havla. To budete koukat

15.09.2014 9:31

Ruský historik a novinář Pjotr Romanov se ve svém textu publikovaném v ruském deníku The Moscow Times věnuje stoupajícím separatistickým tendencím v Evropě. Vyzdvihuje v této souvislosti roli Václava Havla při rozdělení Československa. To je podle něj jeden z mála příkladů, kdy se dva státy rozešly v klidu a bez nenávisti.

Ruský historik zapojuje do války na Ukrajině a dalších světových otřesů Václava Havla. To budete koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

„Rozvod mezi manželskými páry málokdy končí v poklidu. S rozchodem mezi státy to platí dvojnásob. Rozdělení státu zahrnuje politické a ekonomické těžkosti, vzájemné obviňování i bolestivé majetkové vypořádání. A i když jsou tyto noční můry nakonec vyřešeny, obě strany na sebe ještě dlouho poté reagují podrážděně a nepřátelsky," konstatuje Romanov. 

Celý text ZDE

„Pamatuji si pouze jeden příklad, kdy takové dělení evropského státu proběhlo bez zbytečných negativních emocí. Na mysli mám rozdělení Československa před dvaceti lety. Vše proběhlo civilizovaně a v přátelském duchu zejména díky úsilí bývalého československého a později i českého prezidenta Václava Havla. Od prvního dne rozdělení země panují mezi Českou a Slovenskou republikou standardní přátelské vztahy," poukazuje Romanov na Havlovu zásluhu. 

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Snahy o rozdělení států zůstávají podle Romanova velkým problémem Evropy i v současnosti. „Pozorovat to můžeme ve Skotsku, kde se chystá referendum. O něco podobného se pokoušejí i Katalánci a v neposlední řadě o samostatnost usilují krvavou cestou i separatisté v Novém Rusku a východní Ukrajině. A i když se od sebe všechny tyto zmíněné případy značně liší, mají jeden společný aspekt. Londýn, Madrid i Kyjev vyvíjejí velké úsilí, aby rozdělení státu zabránily. Podle výkladu mezinárodního práva však mají snahy o rozdělení svůj právní základ," je přesvědčen Romanov.  

„Právo na sebeurčení bylo do Charty Organizace spojených národů zahrnuto již v roce 1945, o jednadvacet let později se stalo součástí i Mezinárodní smlouvy o hospodářských, sociálních a kulturních právech a Mezinárodní smlouvy o občanských a politických právech. Nakonec bylo právo na sebeurčení garantováno i v dokumentech Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Tento koncept zahrnuje celou škálu možností a je definován jako vytvoření suverénního státu, volného sdružení či jiné politické formy státu určené jeho zakladateli," přidává Romanov jasná fakta. 

„Podle znění těchto dokumentů by snahy regionů usilujících o samostatnost měly být řešeny bez zásahu zvenčí. Charta OSN praví, že všechny státy by v souladu s tímto ustanovením měly právo na sebeurčení podporovat a plně jej respektovat. Hlavní problém je ovšem v tom, že toto výsadní právo nikdo nerespektuje, natož aby jej podporoval. Dle mého názoru existuje několik důvodů, proč v této oblasti nejsou političtí lídři schopni plnit ve větší či menší míře své povinnosti," upozorňuje Romanov. 

„Prvním důvodem je skutečnost, že Charta OSN zároveň obsahuje také rozporuplnou zásadu o nedotknutelnosti hranic. Světové mocnosti prosazením této formulky chtěly po druhé světové válce zajistit stabilitu států. Nepřímo tak ovšem způsobily, že proti každému argumentu na právo na sebeurčení tak existuje argument, který toto právo fakticky popírá," pozastavuje se nad těmito nejasnostmi Romanov. 

Druhým důvodem je podle Romanova to, že ustanovení o právu na sebeurčení bylo zavedeno těsně po zhroucení koloniálního systému. Jeho tvůrci tak s tímto ustanovením přišli zejména s ohledem na africké státy. V tomto období o samostatnost usilovala celá řada afrických států a jejich přechod z koloniálního do svobodného systému se zdál být poměrně nekomplikovaným. „Nikdo tehdy nemohl tušit, že budou chtít toto právo využít někdy v budoucnu také lidé ve Skotsku či Katalánsku. A vedle těchto dvou regionů se to samé týká i Donbasu, Baskicka, Čečenska atd.," vysvětluje Romanov. 

„Za zásadní problém současného světového řádu považuji jeho zastaralost. Zkrátka a dobře, už prostě neodpovídá současným moderním podmínkám. Nejlepším příkladem tohoto mého tvrzení je skutečnost, že Radu bezpečnosti OSN i nadále řídí vítězové druhé světové války. Je tak naprosto ignorován fakt, že rozvojové státy od té doby významně zbohatly a získaly silnější postavení na mezinárodním poli," kritizuje Romanov jistou zkostnatělost OSN. 

„Obavy ze strukturálních změn OSN však zatím bohužel vedly jen k četným hádkám a podkopávání samotných základů této organizace. Možná, že tedy bude muset lidstvo počkat na další světovou válku, po jejímž skončení stanoví vítězové nová pravidla hry. Je však jasné, že podobné problémy se nedají vyřešit jen skrze správně napsaná pravidla. Hlavním problémem je, že dnešní svět řídí egoisté. Kdyby tomu tak nebylo, Katalánci i Baskové by mohli vytvořit svůj stát a žit i poté s Madridem v míru a přátelství. Vzniknout by mohlo i samostatné Skotsko," míní Romanov. 

„Kdyby měli v Kyjevě a Moskvě dost rozumu, nemuselo dojít ke zbytečnému krveprolití a Nové Rusko mohlo jít svou (mírovou) cestou. Ukrajina by se osvobodila od těžkého břemene a měla by více prostoru na  smysluplnou integraci s Evropou. Nic takového se však nejspíš nestane. Madrid bude i nadále zoufale lpět na vlastnictví Baskicka i Katalánska, Londýn nenechá jít svojí cestou Skotsko a Kyjev i Moskva se nedokážou vzdát Donbasu. Evropa se i přes své výsadní postavení musí ještě hodně naučit, aby tyto problémy dokázala optimálně řešit. Kéž by alespoň někdo následoval příkladu Václava Havla!" přeje si Romanov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…