Ruský plyn? Proudí k nám, ale jsme na něm nezávislí, padlo od vlády

08.02.2024 9:05

Proudí do Česka ruský plyn? Zbavili jsme se závislosti na něm, tvrdí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Média tvrdí opak. Síkelovo ministerstvo tvrdí, že jde o ,,vývoj daný situací na trzích, který nemění nic na tom, že jsme na plynu z Ruska nezávislí". „Až takřka třetina plynu, který do Česka letos v listopadu proudil, je z Ruska," tvrdí ekonom Lukáš Kovanda.

Ruský plyn? Proudí k nám, ale jsme na něm nezávislí, padlo od vlády
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Ještě koncem minulého roku hlásal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), že jsme se závislosti na ruském plynu zbavili.

„Velkým letošním úspěchem je fakt, že jsme se zbavili závislosti na ruském plynu. Ruský diktátor Vladimir Putin nás už díky tomu nemůže vydírat. Nic na tom nemění ani to, že k nám v říjnu začal proudit plyn přes Slovensko, který s největší pravděpodobností z Ruska pochází,“ napsal tehdy na svůj účet na síti X.

 

Vše ale nasvědčuje tomu, že to nebyla a není tak docela pravda.

„Až takřka třetina plynu, který do Česka letos v listopadu proudil, je z Ruska. V Česku přitom svoji pouť vesměs nebo převážně končil. Navíc přeprava plynu do Česka z ,ruského směru' nadále stoupá,“ napsal totiž na začátku loňského prosince v článku Lidových novin a na svém účtu X známý ekonom Lukáš Kovanda.

 

A pochybnosti přetrvávají dodnes.

Aktuálně totiž debatu o ruském plynu dováženém do České republiky rozproudil ekonom Jiří Pour.

„Do Česka nadále proudí plyn z Ruska, a dokonce už představuje většinu dodávek. V lednu činil dovoz ruského plynu na celkovém dovozu asi 62 procent, naznačují data NET4GAS, na která ve středu upozornil ekonom UniCredit Bank Jiří Pour,“ napsal k tomu server Novinky.cz.

A právě Pour v této souvislosti upozornil i na další okolnost, která s nákupem ruského plynu souvisí.

„V důsledku to znamená, že český dovoz zemního plynu, jenž v posledním kvartálu loňského roku vylepšil platební bilanci Ruska o necelých osm miliard korun, přidal v lednu k této sumě odhadem další více než tři miliardy,“ zesumarizoval ekonom částku, kterou Česká republika přispěla do ruského válečného rozpočtu.

Jeho úvahy potvrdil také server SeznamZprávy.cz, který napsal, že odstřižení od ruského plynu vydávané Fialovou vládou za jeden z jejích úspěchů, přestává v praxi fungovat.

„V listopadu pocházelo z Ruska skoro 30 procent dovezeného plynu a v prosinci už skoro 60 procent,“ uvádí server s odkazem na data Českého statistického úřadu s poznámkou, že z těchto čísel plyne, že minimálně část dodávek z Ruska pocházet musí – byť se k nim žádný z větších obchodníků nehlásí.

„Jde o vývoj daný situací na trzích, který nemění nic na tom, že jsme na plynu z Ruska nezávislí,“ okomentoval to ve stejném článku mluvčí Ministerstva průmyslu Marek Vošahlík.

To potvrdil i jeho nadřízený ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který na svém účtu na sociální síti X zdůraznil, že jde o tržní situaci, způsobenou tím, že je pro firmy tento dovoz výhodnější.

 

„V žádném případě to ale neznamená, že bychom byli závislí na ruském plynu,“ napsal k tomu ještě a osvětlil i důvod, proč k nám nyní přes Slovensko proudí tak markantně víc plynu, než tomu bylo v minulosti.

„Zvýšení poplatků za přepravu plynu přes německé území a zásoby uložené na Ukrajině západními obchodníky vedou k růstu objemu plynu přepravovaného na české území přes Slovensko.“

Dále Síkela poukázal i na to, že jde s největší pravděpodobností o zásoby plynu dovezené během léta do ukrajinských zásobníků a nelze s jistotou určit jejich konkrétní původ.

„Faktem ale je, že Slovensko zůstává poslední zemí, přes kterou k nám může téct ruský plyn,“ přiznal ale nakonec.

Na ministrem zmíněnou situaci s ukrajinskými zásobníky plnými plynu i na článek na serveru Novinky.cz, který vyšel pod názvem „Experti: Z východu ruský plyn do Česka neproudí,“ reagoval na síti X i známý brněnský právník Tomáš Tyl.

„Tak sláva, ruský plyn se očistil uskladněním na Ukrajině (protože kde jinde byste uskladnili plyn než v zemi zmítané válkou, které každý měsíc EU posílá z našich daní miliardy, aby nezkrachovala) a teď už jen dořešit, čo si Kefalín, predstavujetě pod takým pojmom ,molekulární původ',“ parafrázoval nakonec známou větu z románu Černí baroni a zeptal se, zda není úžasné, jaké blbce z nás dělají.

K objasnění celé situace s dovozem ruského plynu nepřispívají ani odborníci hájící ministra Síkelu, kteří právě v článku zmíněném právníkem Tylem na jednu stranu hlásají, že u nás žádný ruský plyn nemáme, ale na druhou stranu okamžitě připouští, že to tak není.

„To, co teče přes Lanžhot, v žádném případě nemůže být plyn z ruských ložisek,“ říká Miroslav Dressler ze společnosti Gas Storage CZ pro server Novinky.cz.

„Žádný plyn, který by se nakupoval od Rusů, v Česku není. Obchodníci od Ruska nenakupují,“ nechal se pro stejný server slyšet také plynárenský expert Vratislav Ludvík, který ale vzápětí svá slova popřel.

„Jeden obchodník nakupuje od rakouských a slovenských firem a je možné, že část tohoto plynu je molekulárně původu ruského.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A dovedete si představit, kdyby podobnou hovadinu vypustil někdo v minulé vládě?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekajans , 08.02.2024 11:14:44
To by minulá opozice ( nyní na přechodnou dobu vládnoucí ) v parlamentu, TV, rádiu, plakátech kam se podíváš , ječela od rána do noci, co je to tam za ........ bohužel nemůžu napsat co, protože opět policejní komanda umravňují narušitele pořádku.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…