Ruský plyn už do ČR neproudí, oslavuje Pekarová. Zato ruská ropa teče dál oklikou

22.04.2023 20:31 | Ze sítí

Do Česka už neteče žádný ruský plyn. Dřív ho bylo až 97 %. To je zpráva, kterou okomentovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na svém twitterovém profilu. „Jsem ráda, že se nám podařilo anulovat naši závislost na zločinném režimu,“ uvedla k tomu.

Ruský plyn už do ČR neproudí, oslavuje Pekarová. Zato ruská ropa teče dál oklikou
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

„Z cyklu dobré zprávy. Jsem ráda, že se nám podařilo anulovat naši závislost na zločinném režimu. Jen připomínám, že zejména vláda Andreje Babiše nás učinila na ruském plynu zcela závislými a ještě nedávno tvrdili, že se bez něj neobejdeme. Nevěřme obchodníkům se strachem,“ poznamenala ke zprávě o tom, že do Česka už neteče žádný ruský plyn, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Ekonom Lukáš Kovanda však v minulých dnech upozornil na studii, kterou provedlo finské Středisko výzkumu energií a životního prostředí. Podle této studie například ropa z Ruska na Západ stále proudí v obřím množství, jen jinak označená.

„Rafinérie pětice zemí – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátů a Singapuru – podle finské studie masivně skupují levnou ruskou ropu. Po jejím zpracování vyvážejí výsledný produkt – třeba motorovou naftu – na Západ. S velkým ziskem,“ upřesňuje Kovanda.

Rusko svou ropu těmto zemím dodává levněji, ale jen o tolik, aby to i pro něj bylo stále ekonomicky zajímavé. Tyto země pak na energetické válce Ruska s EU bohatnou díky zajímavým maržím. Evropa zatlačená do kouta je totiž ochotna jejich ceny akceptovat.

Kovanda se odkazuje na text ekonomického periodika Bloomberg, jehož autor hovoří o miliardách dolarů, které takto Rusko přes zákazy evropských zemí z této části světa vydělalo.

Elitní světové společenství G7 a Austrálie uvalilo na Rusko sankce týkající se ropných produktů už v loňském roce.

Jenže od loňského roku také výrazně vzrostl export ropy z Ruska do pěti světových zemí – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátů a Singapuru. Z těchto zemí současně výrazně stoupl vývoz ropných produktů do Evropské unie.

Import ropy z Ruska měl v pěti jmenovaných zemí vzrůst za posledních 12 měsíců o 140 %. Nárůst exportu produktů z ní vyrobených do zemí G7 poskočil o více než čtvrtinu.

Podle grafu mělo za posledních 12 měsíců těchto pět zemí na ropných produktech inkasovat 17,7 miliardy eur z Evropské unie, 8 miliard z Austrálie, dále 6,6 miliardy z USA a 5 miliard ze Spojeného království a z Japonska.

Není to poprvé, co se píše o „zadních vrátkách“ ruských surovin do Evropy. Na konci března psalo o podloudném pronikání ruské ropy na evropské trhy bruselské Politico.

A už před koncem roku se objevily informace, jak ruská společnost Lukoil našla díru v sankcích a do USA dodává benzín vyrobený v rafinerii na unijní Sicílii.

„Produkty z levné ruské ropy, jejíž láce pramení z jejího sankcionování Západem, totiž prodávají za cenu, jako by žádným sankcím nepodléhala,“ shrnuje ekonom Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Spolehlivý a levný dodavatel byl nahrazen, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekaldas , 22.04.2023 21:38:55
drahým a nespolehlivým (který často přeprodává původní ruský plyn, ovšem s obrovskou přirážkou). Z toho se může radovat jen naprostý ........

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…