Rušno na Libereckém kraji. Obvinění hejtmana, rozpad koalice, rozhádaní zelení. Co bude dál?

12.12.2014 18:29

Po dvou letech zdánlivého klidu, kdy v Libereckém kraji vládla v České republice unikátní koalice regionálních uskupení Starostů a Změny pro Liberecký kraj, se začaly dít věci. Nejdříve přišlo šokující obvinění hejtmana Martina Půty (Starostové) z braní úplatků, krátce nato na krajském zastupitelstvu odvolali zastupitelé – na návrh Starostů – Zuzanu Kocumovou (Změna). Rozhádali se i krajští zelení, o nové koalici jednají se Starosty dva kluby z původní Změny. Kdo bude kraji vládnout, je ve hvězdách. Nejpravděpodobněji se jeví koalice Starostů s jednou částí Změny, případně doplněná o ODS.

Rušno na Libereckém kraji. Obvinění hejtmana, rozpad koalice, rozhádaní zelení. Co bude dál?
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

Před dvěma lety to byla v Liberci velká sláva. Krajskou koalici vytvořila dvě regionální hnutí –Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj. Naprosto unikátní v celé České republice, velké politické strany ODS či ČSSD skončily v opozici. Hejtmanem se stal populární Martin Půta. A jeho oblíbenost stále narůstala, až tak, že se stal předsedou celostátního hnutí – Starostů a nezávislých. A pak přišel blesk z čistého nebe. Policie hejtmana obvinila z braní statisícového úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela Máří Magdaleny. Hejtman tvrdí, že je nevinný a žádný úplatek nevzal. Rezignoval sice na funkci předsedy Starostů a nezávislých i předsedy Regionální rady Severovýchod, ale hejtmanem zůstal. „Pokud bych rezignoval, přiznával bych tím vinu. A já žádný úplatek nevzal," potvrdil redaktorovi ParlamentníchListů.cz.

Korytář se zaměřil na Liberec. Doplatil na to kraj

Pod povrchem doutnalo další drama. Vyvrcholilo na prvním zastupitelstvu po hejtmanově obvinění (18. 11.), které se konalo 25. listopadu. Odvolána byla statutární náměstkyně Zuzana Kocumová, mající v rezortu na starosti zdravotnictví a sport. Na návrh koaličních Starostů. Pro vysvětlení krizového stavu se musíme podrobněji zahledět do klubu Změny pro Liberecký kraj. Ten měl 10 členů. Tvořilo ho 5 členů Strany zelených – Josef Jadrný, Alena Losová, Ivan Kunetka, Jaromír Baxa a Miloslav Hudec. Tři nezávislí – Ivana Hujerová, André Jakubička a Vladimír Opatrný. A Jan Korytář a Zuzana Kocumová z politického hnutí Změna. Do krajských voleb v roce 2012 přitom vedl celé uskupení Změny pro LK Jan Korytář. Do rady kraje však nevstoupil. Korytář byl předtím několik měsíců primátorem Liberce (od listopadu 2010 do dubna 2011) a upnul se na návrat na libereckou radnici. Což se mu podařilo, v nedávných komunálních volbách jeho Změna pro Liberec opět vyhrála. A Korytář je nyní vlivným náměstkem primátora Batthyányho (ANO) pro ekonomiku a rozvoj. Ale z hlediska kraje se tato strategie ukazuje jako chybná.

Předsedou zastupitelského klubu Změny pro Liberecký kraj se stal Josef Jadrný, též náměstek pro životní prostředí a zemědělství. A také krajský předseda Strany zelených. A co se nestalo. „Převzal jsem zelené po období, kdy se hádali, s cílem je stabilizovat. Chvíli byl klid. Pak však začaly hádky znovu,“ vysvětlil Jadrný ParlamentnímListům.cz. Podle svých slov se před rokem politicky rozešel s Janem Korytářem. Ten sice u zelených není, ale byl tam ještě předtím, než založil politické hnutí Změna. A v Liberci jsou zelení se Změnou propojení natolik, že málokdo ví, kdo z nich je u zelených. Pro většinu jsou změnaři. Názorový rozkol mezi Korytářem a Jadrným vyústil v roztržku v klubu Změny pro LK i ve Straně zelených. „Byly tu dva vlivy. Jeden dělat zelenou ekologickou politiku, druhý tu protikorupční," vysvětlil Jadrný. Představitelem té druhé je právě Korytář. „A ten si pod sebe stáhnul liberecké zelené," doplnil náměstek.

Na minulém zastupitelstvu byla poněkud nešťastným způsobem odvolána Kocumová. Co na to Jadrný? „Snažili jsme se tuto situaci řešit od května. Kdo ji řešil špatně, kdo více, kdo méně, těžko říci. Problémem bylo, že se naše názory dlouhodobě rozcházely a bylo to vyvrcholením nějakého dlouhodobého procesu. Tohle politikaření, že pořád řešíme radu a vlastně sami sebe, mně vadilo. Zdržovalo mě to od práce. Nejsem zvyklý se neustále hádat, jsem z byznysu," vysvětlil redaktorovi ParlamentníchListů.cz.

Obavy Kocumové ohledně dopravní zakázky se naplňují

Reakce na sebe nenechala čekat. O víkendu byl odvolán Jadrný z funkce předsedy krajských zelených. Novým předsedou je Josef Šedlbauer, který je libereckým zastupitelem a radním za Změnu pro Liberec. Impulzem k sesazení Jadrného bylo právě to, že se připojil k odvolávání své krajské kolegyně z klubu. Proč ale vlastně navrhli její odvolání koaliční Starostové? „Už v minulosti navrhovali dvakrát její odvolání komunisté. Na pořad jednání ale tento bod neprošel, protože koalice se za ni postavila. Tlak ale neustále vzrůstal a hejtman čas od času potřebuje hlasy opozice. Což vidím jako jeden možný motiv. Druhým bylo, že Zuzana na radě kraje zastávala někdy odlišná stanoviska než ostatní. Vytvořila se tam atmosféra, která nebyla příjemná nikomu. Roli tak hrály asi i osobní důvody," myslel si Josef Šedlbauer.

Protože se Kocumová navíc podílela na výměně managementu zdravotnických zařízení, kde do té doby seděli nominanti politických stran – ODS v liberecké a ČSSD v českolipské nemocnici a komunisté na záchrance – pro její odvolání „radostně" hlasovali i zástupci těchto politických klubů. Nejzávažnější neshodou byla ta ohledně dopravní zakázky pro Liberecký kraj. A tady se podle Šedlbauera obavy Kocumové naplňují. „Vždyť nakonec sama rada kraje musela přistoupit k tomu, že vyloučené uchazeče z desetileté zakázky vrátila zpátky do hry. Takže proč je původně vylučovala, když všechny informace měla už tehdy? Způsob, jakým byla uzavřena dvouletá zakázka na zajištění přechodné dopravy, je teď napaden u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Dost možná, že tato zakázka padne pod stůl. A opět je to z důvodů, na které Zuzana Kocumová v radě upozorňovala. Že do jednacího řízení bez uveřejnění byli zařazeni pouze stávající dopravci a nikoliv širší okruh firem. Dokonce ani ty firmy, které v předkole – indikativní nabídce – daly nižší nabídku než stávající dopravci," zdůraznil Šedlbauer.

Dva kluby Změny. Jeden koaliční, druhý opoziční?

Nyní se tedy řeší, jaká bude nová krajská koalice. Strana zelených si odhlasovala, že je pro stávající koalici Starostů a Změny pro LK. Ale že v případě, že Starostové do koalice přiberou ODS (jak o tom uvažovali), zelení odejdou do opozice. Jenomže co se nestalo. Z pěti zelených na kraji tři vystoupili. Dva z nich přitom zastávají placené funkce ve vedení kraje. Již zmiňovaný náměstek hejtmana Josef Jadrný a radní pro školství Alena Losová. Třetím je Ivan Kunetka, který členství přerušil. K tomu můžeme připočítat nezávislou Ivanu Hujerovou – radní pro rezort hospodářského rozvoje, která z klubu Změny pro LK vystoupila už před časem. Založí si svůj vlastní klub? Mnohé naznačuje Josef Jadrný. „Je pravděpodobné, že vzniknou dva kluby z bývalé Změny pro LK. Ty už vyjednávají každý sám za sebe."

Zatím se jako nejpravděpodobnější varianta jeví koalice mezi Starosty a Jadrného částí Změny. Možná doplněná o ODS. Ale patrně by byli schopní menšinově vládnout Starostové sami. Protože nevraživost ostatních klubů vůči korytářovské části Změny je tak velká, že by je možná podpořili. Hlavně, že by ti „šťouralové, rejpalové a bořiči" byli mimo hru.

Hejtman v nesnázích

Všechny patálie krajské koalice jsou však naprosto nicotné proti potížím, se kterými se potýká hejtman Martin Půta. Velice talentovaný a relativně mladý politik, který měl před sebou výborně našlápnutou politickou kariéru. Zda však v ní bude pokračovat, je ve hvězdách. Policie ho viní z braní úplatku. Podle policejního obvinění ho dva manažeři Metrostavu požádali, aby zajistil vlivem svého postavení předsedy Regionální rady soudržnosti Severovýchod schválení trvání smluvního vztahu mezi společností Geotermální energie pro občany a regionální radou tak, aby stavební práce na opravě dvou budov, v té době již zčásti provedené, byly společnosti Metrostav uhrazeny z rozpočtu Evropské unie. Za to mu měli slíbit úplatek 800 tisíc. A také ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Policisté se dokonce domnívají, že mezi lednem a březnem 2014 už převzal 500 tisíc. Přímé důkazy o převzetí této částky ale patrně nemají. A hejtman nadále tvrdí, naposledy v rozhovoru pro MF Dnes, že žádný úplatek nevzal. „Mám čisté svědomí v tom, že jsem si nikdy o žádné peníze neřekl a žádný úplatek nevzal. Příběh, který je v tom obvinění popsán, je prostě nesmyslný."

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…