Rusnok z VV: Zadlužili nás a teď chtějí po důchodcích, aby to spravili

10.03.2012 20:31

Podle poslance Jiřího Rusnoka z Věcí veřejných Českou republiku nejvýrazněji zadlužily vlády, v nichž byli ministry financí Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka. Kalousek se teď do úřadu vrátil a chce prý "svoje" dluhy nechat zaplatit chudé, mladé rodiny a důchodce.

Rusnok z VV: Zadlužili nás a teď chtějí po důchodcích, aby to spravili
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Ministr Kalousek chce podle Rusnoka důchody fakticky snížit, nikoli jen zamrazit. "Už v minulém roce se zvýšila DPH. Letos v tom chce Kalousek pokračovat a sjednotit sazbu DPH na 20 procent. To by znamenalo výrazné zdražení naprosto všeho: potravin, léků, energií a služeb," vysvětluje poslanec v tiskovém prohlášení. "Vzhledem k tomu, že výši důchodů určuje stát a ten je chce zmrazit, znamená toto opatření v kombinaci se zvýšením DPH reálné snižování důchodů. Stát na důchodech méně vyplatí a současně zvedne ceny. Důchodci si tak za svůj příjem koupí mnohem méně než dříve."

Tím to ale prý nekončí. Kalousek totiž také přišel s nápadem zvýšit ceny energií. "Ceny plynu vzrostly kvůli kurzu koruny a cenám komodit o téměř deset procent od začátku roku. Benzín je na svých historických maximech. V této situaci ministr Kalousek navrhuje tři změny: Zdvojnásobení daně z elektřiny, zrušení daňového osvobození zemního plynu pro domácnosti a zavedení uhlíkové daně."

Fakticky se tak vytápění zdraží pro všechny - pro ty, kteří topí elektřinou, uhlím i zemním plynem. "Co mají společného všechna tato opatření? Snižují důchody, zvyšují daně mladým rodinám a nechávají státní dluhy platit ty nejchudší: seniory a mladé rodiny," konstatuje Rusnok. "Stojí také za  zmínku, kteří dva ministři financí nasekali nejvyšší dluhy státu: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka. Současní lídři TOP 09 a ČSSD. To oni zadlužili český stát a nyní chtějí po důchodcích, aby účet zaplatili. Věci veřejné budou zásadně proti."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …