Rusnokova vláda bude jednat o limitech, chtěla to tripartita

03.12.2013 14:49

Vláda Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Pokračovat bude dál v práci na změnách energetické koncepce Česka. Žádali o to zástupci zaměstnavatelů a odbory. Po jednání s nimi to řekl premiér Rusnok.

Rusnokova vláda bude jednat o limitech, chtěla to tripartita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Tripartita jednala i o situaci ve zdravotnictví či o školské novele. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by Rusnokův kabinet v demisi ale žádná strategická rozhodnutí, jako je prolomení limitů, dělat neměl. Požádal o to minulý týden prezidenta, který vládu jmenoval.

"Budeme se tím ještě zabývat, považujeme to za věc, která svým způsobem nesnese odkladu. Ty politické vlády pro mne - z ne úplně jasného důvodu - mají obavu ze symbolických věcí, jako jsou limity," uvedl Rusnok. Podle něj limity těžby po novele horního zákona ale "faktický význam" nemají. Obyvatele před těžbou a jejími dopady prý chrání právě norma.

O prolomení limitů těžby stojí zástupci firem i odbory. "Požádali jsme vládu, aby o problematice prolomení limitů uvažovala a zkusila s tím něco udělat," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl.

Podle Rusnoka zaměstnavatelé i předáci na dnešním jednání "vehementně upozorňovali" na to, že nová energetická koncepce Česka "nesnese odkladu a je třeba konat dál bez ohledu na politická vyjednávání". Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák postup příprav energetické a surovinové politiky chválil. Dodal, že nyní se čeká na ekonomickou analýzu o dopadech na byznys, obce a jejich obyvatele.

Tripartita se v úterý věnovala také situaci ve zdravotnictví. Podle Pícla i přes zvýšení plateb pojistného od státu za děti, důchodce či nezaměstnané a přes půjčky Všeobecné zdravotní pojišťovně budou příští rok chybět v systému miliardy korun. Dál tak hrozí zavírání některých nemocnic, řekl místopředseda odborů. Zaměstnavatelům vadí také zbrzdění elektronizace ve zdravotnictví. Dnes žádali i o to, aby vláda do sněmovny co nejdřív poslala novelu školského zákona a novelu o vysokých školách. Premiér to přislíbil.

Tripartita měla jednat původně i o situaci v dopravě, o mýtném či o řešení problémů ČD Cargo. Body nakonec z programu vyřadila. Ministr Zdeněk Žák se věnuje spíš odvolávání, kritizoval šéfa resortu dopravy Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…