Rusové by Temelín dostavěli především pomocí českých pracovníků

06.02.2013 15:43

Tendr na dostavbu Temelína se blíží do finále. Rozhoduje se mezi česko-ruským konsorciem "MIR 2012" a americkým koncernem "Westinghouse".

Rusové by Temelín dostavěli především pomocí českých pracovníků
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Jako velmi zajímavá se podle dostupných informací jeví nabídka česko-ruského konsorcia. Ruští partneři například nabízejí české straně možnost, aby sama vyráběla atomový reaktor a další zařízení podle nejnovějších jaderných a energetických technologií, které jí budou dány k dispozici. V případě použití jaderného paliva ruské provenience se plánuje výroba palivových elementů ve společném česko-ruském podniku, který se vybuduje na území České republiky. Díky těmto skutečnostem by měla  české strana potřebné znalosti pro provoz elektrárny po celou dobu životnosti jejich bloků a výrazně by se tak omezila často kritizovanou závislost na ruských dodávkách paliva..

Podle zástupce akciové společnosti Rosatom Overseas, která se podílí na ruské části společné zakázky Ivana Dybova, je ruská nabídka pro Česko velmi výhodná.  Jeho společnost se na rozdíl od konkurence nikdy nepřestala zabývat budováním jaderných elektráren. Díky tomu se podařilo evolučně vyvíjet technologii VVER pro jaderné reaktory. Na ni je orientován i český průmysl. Případná výhra v tendru by tedy nevyžadovala zásadní rekvalifikaci personálu. Až 70 procent vybavení by se podle Dybova vyrobilo přímo v České republice. To znamená zajištění stabilních zakázek pro subdodavatele a vytváření nových pracovních míst. Prý by jich mohlo být až 10 tisíc. Přínosem pro českou stranu by bylo sdílení technologií a know-how na výrobu klíčových komponentů pro jaderné elektrárny v českých společnostech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Kučera

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…