Rusové pohnuli s ambasádou a je zle. Jiří Pospíšil se jim postavil. Jasná slova o stavu demokracie v Rusku

18.04.2020 21:20

Velvyslanectví Ruské federace v ČR donedávna sídlilo na adrese náměstí Pod kaštany v Praze 6. Ale poté, co koalice vedená pirátem Zdeňkem Hřibem náměstí přejmenovala, se ruští diplomaté rozhodli přesunout své hlavní sídlo do Korunovační ulice, kde také vlastní objekt. Podle bývalého předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je to důkaz, že Ruská federace není demokratickým státem.

Rusové pohnuli s ambasádou a je zle. Jiří Pospíšil se jim postavil. Jasná slova o stavu demokracie v Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
V poslední době zásluhou některých pražských politiků panují mezi Českou republikou a Ruskou federací poněkud napjatější vztahy.

Pomyslné boje zuřily především mezi starostou pražských Řeporyjí Pavlem Novotným (ODS) a Ruskou federací, která nelibě nesla např. záměr Novotného postavit v Řeporyjích pomník vlasovcům, tedy těm sovětským vojákům, kteří pod dojmem Stalinovy hrůzovlády raději nabídli své služby dalšímu tyranovi – Adolfu Hitlerovi. 

Ale ruská strana se zlobila nejen na Novotného, ale také na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (za TOP 09), který nechal z náměstí Interbrigády v Praze 6 odsunout pomník sovětského maršála I. S. Koněva.

Radost Ruské federaci zřejmě neudělali ani pražští zastupitelé, kteří rozhodli o přejmenování náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova – zavražděného oponenta současného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na tento krok zareagovali pracovníci ambasády tak, že přesunuli své sídlo do Korunovační ulice.

Přijde mi to zvláštní. Vždyť i Vladimir Putin označil vraždu Borise Němcova za podlou a cynickou s tím, že organizátoři musí být potrestáni. Nechápu, proč se snaží vyhnout tomu, aby jejich ambasáda sídlila na náměstí pojmenovaném po někom, kdo zastával post jejich vicepremiéra,“ uvedl ve své reakci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) jde o jasný důkaz, jaký politický režim Ruská federace představuje.

„Pokud putinovský režim není schopen snést, aby jeho ambasáda sídlila na místě pojmenovaném po zavražděném opozičním demokratickém leaderovi Borisu Němcovovi, tak je to jasný důkaz toho, že tento režim není demokratický a nectí pluralitu politických názorů,“ napsal Pospíšil.

Jiří Pospíšil udeřil na Ruskou federaci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…