Rusové prý na Ukrajinu pošlou novou živou sílu. Použijí trik

25.10.2023 9:25

Válka na Ukrajině trvá již 609 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Rusové hledají další zdroje živé síly do bojů na Ukrajině. Ministerstvo vnitra Ruské federace se prý znovu zaměří na středoasijské migranty, které prý bude za sebemenší prohřešky posílat na frontu. Podle Volodymyra Zelenského mají Rusové ještě jeden problém. Na Krymu. Rusové mezitím dál tlačí na Ukrajince u Avdijivky a BBC v této souvislosti zaznamenala, že v tomto městě žijí skupinky civilistů.

Rusové prý na Ukrajinu pošlou novou živou sílu. Použijí trik
Foto: z internetu
Popisek: zisky ukrajinské protiofenzivy

Ukrajinská armáda stále pokračuje v protiofenzivě, kterou odstartovala na počátku června. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Ukrajinci postupují jižně od Bachmutu na východě země a v západní části Záporožské oblasti u Robotyne. Podle ruských proválečných  blogerů Rusové odpověděli na útoky nasazením dronů domácí výroby nazvaných Italmas. Tyto drony jsou lehčí, než íránské drony Šahíd, jsou hůře objevitelné protivzdušnou obranou, ale na druhé straně dokážou nést méně bojové zátěže.

Server Ukrajinská pravda poznamenal, že tyto stroje znějí jako sekačka na trávu.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17072 lidí

„Ruské úřady zintenzivňují mobilizační úsilí zaměřené na středoasijské komunity migrantů v Rusku. Ruský ministr vnitra (MVD) Vladimir Kolokoltsev se sešel s vedením MVD, aby prodiskutoval ‚problémy migrace‘ a ‚etnický zločin‘ a naznačil, že migranti páchají zločiny ve vyšší míře než původní ruští občané. Ruský zasvěcený zdroj tvrdil, že ruský vyšetřovací výbor provádí vyšetřování naturalizovaných migrantů s ruským občanstvím a znovu otevírá dříve ukončené a zrušené trestní případy s cílem mobilizovat migranty k boji na Ukrajině. Zasvěcený zdroj také tvrdil, že ruský vyšetřovací výbor bude nyní vyšetřovat migranty za spáchání jakéhokoli trestného činu, i méně závažného, a rozšíří vyšetřování tohoto jednotlivce na jeho přátele a rodinu. Zasvěcený zdroj tvrdil, že blíže nespecifikovaní aktéři, možná MVD nebo šéf MVD Alexander Bastrykin, nařídili ruským státním médiím, aby zvýšily zpravodajství o etnické kriminalitě v Rusku, což pravděpodobně vytvoří informační podmínky pro další mobilizační nájezdy na komunity migrantů,“ napsal institut.

Vedle ubývajícího počtu bojeschopných sil řeší podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ještě jeden problém. V důsledku úderů na ukrajinský poloostrov Krym jsou Rusové nuceni přesunout lodě z tohoto okupovaného poloostrova, čímž oslabují svou kontrolu nad Černým mořem. „Zelenskyj dodal, že ruské síly již nemají zcela spolehlivou logistickou cestu mezi Krymem a pevninským Ruskem,“ napsal ISW.

Rusové dál tlačí na Ukrajince u Avdijivky a BBC v této souvislosti zaznamenala, že v tomto městě žijí skupinky civilistů. Zatímco ruské rakety rozbíjejí město, paní Hanna se zoufale snaží uniknout. Její matka ale odmítá odejít.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Nemůžu ji opustit,“ řekla BBC Hanna po telefonu. „Říkala, že chce spát ve vlastní posteli. Je jí 71 a má problémy s nohama. Pokud zůstane sama, nedostane vodu ani dřevo na topení.“

Většina lidí odtud utekla. Bojuje se zde od roku 2014, ale od začátku rozsáhlé ruské invaze z loňského února se počet obyvatel snížil z více než 30 000 na něco málo přes 1000.

„Všude jsou rozbitá okna a dveře,“ prozradila Hanna. „S útoky každý den je těžké je opravit, protože se každý den znovu rozbijí. Neexistují místa, kde by ses mohl schovat v případě útoku... když uslyšíš pískání, nemáš dost času dostat se do bezpečí.“

Rakety prý do Avdijivky létají celý den i celou noc a aspoň trochu se vyspat není téměř možné. A v důsledku útoků Avdijivka, jak ji před válkou její obyvatelé znali, již prakticky neexistuje. Je tedy otázka, zda budou mít obyvatelé města kam se vracet, až válka skončí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ISW, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecrappy boy , 25.10.2023 11:06:26
Instituce funguje od roku 2007. Jak to asi dopadne se současnou válkou US / RF ve světle analýz spolku ISW? Mají za sebou studia válek v Lybii, Afghanistánu, Iráku. Jak v techto zemích USA dopadly? Jak tyto země skončily? Šéf ISW, generál John M. Keane, asi už zapomněl na vysoce profesionámí řízené stažení US vojsk z Vietnamu a jestě lepší z Afghanistánu? Nyní studují Ukrajinu...

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …