Rusové se stáhli z Hadího ostrova

30.06.2022 13:40

Ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři už neobsazují ruské invazní jednotky. Po nočním útoku těch ukrajinských se Rusové evakuovali a pravděpodobně ostrov opustili. Moskva svůj ústup sice potvrdila, ale zdůvodnila jej svou dobrou vůli s ohledem na vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny. Píše to server iDnes.cz s mimo jiné s odvoláním na agenturu TASS.

Rusové se stáhli z Hadího ostrova
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská ponorka Volkov

Ruská strana měla podle informací ukrajinské armády urychleně evakuovat motorovými čluny zbytky své posádky na ostrově. Ukrajinská armáda totiž na něj v noci podnikla raketové a dělostřelecké údery. 

„Dne 30. června ruské ozbrojené síly v rámci dobré vůle ukončily plnění svých úkolů na Hadím ostrově a stáhly tamní posádku. To dokazuje světovému společenství, že Ruská federace nebrání úsilí OSN o vytvoření humanitárního koridoru pro odvoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ přispěchal se zdůvodněním, proč došlo ke stažení ruských jednotek, mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Hadí ostrov Rusko obsadilo v první den invaze. Stal se symbolem ukrajinského odporu, tamní posádka totiž nevybíravými slovy odmítla výzvy ruského křižníku Moskva ke složení zbraní.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …