Rusové střílí i do civilních budov. Česká vláda posílá na Ukrajinu velkou zásilku zbraní

26.02.2022 11:23

Ruský prezident Vladimir Putin, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i další představitelé Ruské federace po čtvrtečním zahájení invaze na Ukrajinu zdůrazňovali, že ruští vojáci cílí své útoky na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, nikoli na civilisty. Jenže realita je jiná. Ruské rakety dopadají i na domy obyčejných Ukrajinců. Jedna ze střel v noci na sobotu zasáhla i jeden z výškových obytných domů přímo v Kyjevě. Mezitím česká vláda dál pomáhá Ukrajincům.

Rusové střílí i do civilních budov. Česká vláda posílá na Ukrajinu velkou zásilku zbraní
Foto:
Popisek:

Ruská média informují o úspěších své armády a tvrdí Rusům, že je ničen jeden ukrajinský objekt za druhým a bez ztrát techniky a vojáků postupuje na Kyjev  Jenže videa a fotografie uveřejněné na sociálních sítích ukazují, že ruské rakety dopadají i na domy obyčejných Ukrajinců a zabíjí ukrajinské civilisty.

„Ruská střela dnes v noci zamířila na obytný dům v Kyjevě,“ napsal ukrajinský novinář  serveru The Kyjev Independent Ilija Ponomarenko. A na twitter přidal i fotografii jako důkaz.

Ruská invaze na Ukrajinu

Složil také hold ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ukrajinský novinář připomněl, že když se někdejší komik rozhodl kandidovat na post ukrajinského prezidenta, mnozí Ukrajinci se tehdy smáli, až se za břicho popadali. Ale dnes Zelenskyj promlouvá k národu přímo z ostřelovaného Kyjeva a dává jasně najevo, že v hlavním městě zůstane a spolu s ostatními Ukrajinci bude bránit svoji zemi.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že vláda Petra Fialy (ODS) schválila odeslání dalších českých zbraní na Ukrajinu. Tentokrát i s dovozem. Stalo se tak poté, co Černochová čelila kritice, že sice armáda darovala tisíce kusů dělostřeleckých nábojů, ale tyto náboje dosud leží v českých skladech, protože si je nikdo z Ukrajiny nepřijel vyzvednout.

„Kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munice v hodnotě 188 milionů. Vláda v sobotu schválila další pomoc Ukrajině, která čelí ruskému útoku. MO bezprostředně zajišťuje i dopravu na místo, které určí ukrajinská strana. Naše pomoc nekončí,“ napsala na twitteru ministryně obrany Jana Černochová.

Ruská invaze na Ukrajinu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…