Rusové v Černobylu. Chovali se jako blázni. Chlapci, zbývá rok života, vzkazuje ukrajinský ministr

10.04.2022 7:52

Podle ukrajinského ministra pro energetiku Hermana Haluščenka Rusové, kteří obsadili jadernou elektrárnu v Černobylu, strašlivě riskovali. Těm, kteří se zakopali v tzv. Rudém lese, prý zbývá jediný rok života.

Rusové v Černobylu. Chovali se jako blázni. Chlapci, zbývá rok života, vzkazuje ukrajinský ministr
Foto: worldwide.com
Popisek: Opuštěné domy v Černobylu, ilustrační foto

V roce 1986 došlo v Černobylu k nejhorší nehodě jaderné elektrárny, jakou svět zažil. V důsledku této nehody bylo celé okolí elektrárny silně zamořeno radiací. Vůbec nejvíc to odneslo místo, kterému se říká Rudý les. To bylo jedno z prvních míst, které ruští okupanti po vpádu na Ukrajinu obsadili. A ve kterém se zakopali.

Reportér americké CNN Fred Pleitgen vyzpovídal ukrajinské členy vlády a chtěl od nich slyšet, jak to v elektrárně vypadalo poté, co ji Rusové opustili. A nestačil se divit. Členové vlády mu totiž sdělili, že byli naprosto šokovaní tím, co viděli, když se do Černobylu vrátili.

„Když jsem sem přijel, tak jsem byl opravdu v šoku. Ale pak jsem si opět uvědomil, že nejsou žádní hodní Rusové a že od nich nemůžeme čekat nic dobrého. Je to vždy příběh spojený s oběťmi, krví a násilím,“ řekl ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.

V samotné elektrárně prý Rusové zanechali spoušť. Českým čtenářům jeho slova přetlumočila CNN Prima News.

Ukrajinský ministr pro energetiku Herman Haluščenko prohlásil, že vojáci, kteří se zakopali v Rudém lese, to mají v podstatě spočítané. Vzhledem k radiaci, kterou je Rudý les stále zamořen, prý těmto vojákům zůstává maximálně rok života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …