Rusové zahájí pozorovací misi nad Českou republikou i Slovenskem

20.10.2013 10:42

Rusové dnes zahájí monitorovací lety nad Českou republikou a Slovenskem. Jde o pozorovací misi v rámci programu Otevřené nebe. Oznámila to agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Během loňské mise došlo na čáslavském letišti k havárii ruského letounu Antonov. Nehoda si tehdy vyžádala šest zraněných.

Rusové zahájí pozorovací misi nad Českou republikou i Slovenskem
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

"Skupina ruských inspektorů má v plánu provádět pozorovací lety nad Slovenskem a Českou republikou na palubě letounu An-30B od 20. do 26. října. Jde o naplnění mezinárodní Smlouvy o otevřeném nebi," uvedl Sergej Ryžkov z ruského ministerstva obrany. Jak upřesnil, mise budou probíhat na Slovensku z letecké základny v Malackách od 20. do 23. října a v České republice ze základny v Pardubicích od 23. do 26. října.

Půjde již o 35. a 36. monitorovací lety, které bude Rusko provádět nad územím států Severoatlantické aliance (NATO), poznamenala RIA Novosti.

Otevřené nebe má podporovat vzájemnou důvěru

Smlouva o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002, má prohlubovat vzájemnou důvěru mezi jednotlivými státy. Podepsalo ji 34 zemí. Dohoda umožňuje pozorovací lety nad územím jednotlivých členských států a přispívá tak k otevřenosti a transparentnosti. Členské státy si pozorovacími lety ověřují údaje, které si vzájemně předem deklarovaly.

Rusové prováděli v České republice pozorovací misi i v loňském roce. Jejich letoun Antonov tehdy 23. května, když se vracel z průzkumného letu, havaroval. Při přistávacím manévru se zřejmě zlomila přední noha podvozku letadla, stroj opustil přistávací dráhu a začal hořet. Na palubě bylo 23 lidí, šest z nich bylo zraněno, bylo mezi nimi pět ruských a jeden český voják, většinou utrpěli popáleniny. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…