Rusové zkrachují? Letos to nebude. Prý ani za rok

03.06.2022 12:45

Ruská ekonomika je v tuto chvíli až nebezpečně závislá na příjmech z prodeje ropy a plynu. Pro ruský stát je teď zásadnější prodej ropy. A v tuto chvíli se kvůli tomu má ruský státní rozpočet dobře. Na vedení války má teď peněz dost. Následující dva roky mohou být Rusové v klidu. Tak to vidí ekonomka Natalija Vasiljevna Zubarevičová, která přednáší na prestižní moskevské univerzitě.

Rusové zkrachují? Letos to nebude. Prý ani za rok
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Ekonomka Natalija Vasiljevna Zubarevičová přednáší na moskevské Lomonosově univerzitě a rozhodla se otevřeně popsat, jak vnímá zemi, kterou miluje natolik, že ji neopustí, ale zároveň se k ní staví v některých ohledech kriticky. Rozhovor s ní přinesl Deník N.

Zubarevičová konstatovala, že Západ se jednoho dne od ruské ropy a plynu odstřihne, ale na plynu z Ruska teď EU závisí téměř z 50 procent, takže bude chvíli trvat, než se to podaří. Profesorka však také zdůraznila, že z hlediska ruského státního rozpočtu je důležitější vývoz ropy. „Za ropu dostáváme třikrát víc než za plyn. Pro náš rozpočet je proto dnes důležitější,“ upozornila.

Současný kurz rublu považuje za uměle udržovaný a až směšný, ale dokud bude cena ropy atakovat takřka nebeské výšiny, ruská ekonomika nespadne do deficitu. V tuto chvíli sice Rusko prodává méně ropy a plynu, ale za vyšší ceny. Až světový trh jako celek najde novou bezruskou rovnováhu, začnou se nějak projevovat i sankce. V tuto chvíli má ale ruský rozpočet peněz na vedení války proti Ukrajině dost.

„Do 24. února byl podíl příjmů státní kasy plynoucí z prodeje energetických surovin maximálně 40 procent. Jenže v prvním čtvrtletí letošního roku nám tento ukazatel stoupl na 65 procent! Tendence je jasná – energetické příjmy rostou a ostatní klesají. Teď náš federální rozpočet ze dvou třetin závisí na ropě a plynu. To je obrovský podíl. Model Saúdská Arábie, to je ten ‚jiný příběh‘. Pokud tyto příjmy začnou klesat, zřítí se nám celý rozpočet. Ale v roce 2022 si s tímto rozpočtem vystačíme určitě. Ministerstvo financí dokonce tvrdí, že máme dost peněz i na rok 2023,“ konstatovala.

Ekonomka v této souvislosti zdůraznila, že vláda na rozkaz prezidenta Vladimira Putina rozhodla o navýšení penzí o 10 procent. To lidem pomůže. A protože byli po stovky let zvyklí, že vrchnost nějak rozhodne a nějak se o ně postará, berou to tak, že to nastane i teď.

„Především jsou Rusové přesvědčeni, že na nich vůbec nezáleží. Že nijak nemohou ovlivnit rozhodování nejvyšších představitelů země. V Rusku už dávno neproběhly čestné volby. A když nemáte žádný kanál, jak politické vedení státu ovlivňovat, ovládne vás jeden základní pocit: bezmoc. Spojíme-li ruskou historickou zkušenost, tradice samoděržaví, přesvědčení o vlastní bezmoci a represe, vede to k oné nebývalé ruské trpělivosti. Rusové jsou k moci nezměrně tolerantní,“ prohlásila ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…