Ruští odvedenci se snaží dostat na Západ. V Pobaltí je nechtějí, Lipavský je odmítá taky

22.09.2022 17:04

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil částečnou mobilizaci vojenských rezervistů v souvislosti s válkou na Ukrajině, mnozí občané chtějí pryč ze země. Proti tomu se však některé státy bouří. Píše o tom server Echo24.cz. Ministr zahraničí Jan Lipavský pak dnes pro ČTK řekl, že Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v Česku podmínky pro udělení humanitárního víza.

Ruští odvedenci se snaží dostat na Západ. V Pobaltí je nechtějí, Lipavský je odmítá taky
Foto: Repro TV
Popisek: Putin vyhlašuje částečnou mobilizaci

Na hranicích Ruska se sousedními státy se v současné době objevují dlouhé fronty automobilů. Mnozí Rusové se snaží odjet ze země – do Gruzie, Mongolska, či Finska – poté, co ruská hlava státu vyhlásila částečnou mobilizaci. Ceny letenek se během posledních dvou dní výrazně zvýšily – pokud se tedy k nim Rusové vůbec dostanou. Sociální sítě pak Rusům radí, jak zemi opustit.

Pobaltské země však proti odchodu Rusů ze země protestují. Například estonský ministr zahraničí Urmas Reinsalu uvedl, že odmítnutí plnění občanských povinností v Rusku nepředstavuje dostatečný důvod pro udělení azylu v jiné zemi. Tak ostatně hovořil i lotyšský ministr zahraničí či jeho český protějšek.

Podle dnešního vyjádření mluvčí Evropské komise je pak rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, na členských státech Evropské unie. Unijní státy by podle ní měly vždy zaručit vstup lidem žádajícím v EU o azyl a jejich žádosti pak individuálně posoudit. Zástupci zemí evropského bloku podle Komise v současnosti debatují o tom, jak na novou situaci zareagovat, a měli by zaujmout společnou pozici.

Poté, co šéf Kremlu ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci v zemi, ruský ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že se bude týkat 300 000 rezervistů. Podle Putina půjde o Rusy s vojenskou zkušeností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…