Ruští studenti, plaťte na českých školách, navrhuje Babišova poslankyně

24.09.2014 8:40

Mají zahraniční studenti na českých vysokých školách platit? Tuto otázku zvedla poslankyně hnutí ANO Kristýna Zelienková. Podle iDnes.cz jí vadí, že zde studuje čím dál tím více Rusů zadarmo. To mohou, pokud jsou schopni absolvovat studijní program v češtině. Poslankyně proto navrhuje, aby studenti mimo Evropskou unii museli za vzdělávání u nás platit.

Ruští studenti, plaťte na českých školách, navrhuje Babišova poslankyně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kristýna Zelienková(ANO) a Radim Fiala(Úsvit)

Zkušenost je taková, že se na české vysoké školy hlásí rok od roku více studentů z Ruska a východních zemí. Od roku 2001 se jejich počet zvýšil z necelých tří set až k loňským čtyřem tisícům. Díky podobnosti slovanských jazyků jim totiž stačí krátký kurz a pak studují v češtině, tedy zdarma. Poslankyně ANO proto chce změnit zákon, aby studenti ze zemí mimo EU za studium museli platit.

„Za peníze daňových poplatníků vystudují a pak své znalosti odjedou uplatňovat do Ruska,“ kritizuje stav poslankyně Kristýna Zelienková. Domnívá se údajně, že je to nefér, a studenti mimo EU by podle ní měli platit.

Nyní je zpoplatněn pouze program v cizím jazyce. Pakliže uchazeč studuje úplně stejně jako Čech, jsou pro něj podmínky studia rovnocenné.

Server iDnes.cz oslovil Natálii, Rusku, jejíž rodina žije na Ukrajině, a která zde absolvovala Vysokou ekonomickou školu. Co říká na argument, že je nefér, že může studovat zadarmo? „Chápu to, ale na druhou stranu, když přijímací zkoušky zvládneme lépe než Češi, proč bychom studovat nemohli?“ ptá se.

Ministr Chládek chce zachovat současný stav

Návrh na zpoplatnění studia na vysokých školách například zpochybňuje stranický kolega Zelienkové a bývalý rektor Masarykovy univerzity, kam Rusové také často míří, Jiří Zlatuška.

„Nepřijde mi to rozumné, já bych na kontaktech ve světě hledal jen pozitiva. Zahraniční studenti si vytvoří k Česku a jeho kultuře pozitivní vztah, což v dnešní době určitě nebude na škodu. Díky diplomovým pracím si třeba technici odvezou vazby na české firmy,“ říká s tím, že vysoká škola je tak kvalitní, jaké má studenty. Pokud tedy jsou cizinci lepší než Češi, není důvod je nepřijmout.

Změnu zákona si podle iDnes.cz nepřeje ani ministr školství z ČSSD Marcel Chládek. Pokud by se totiž určité skupině studium zpoplatnilo, hraničilo by to prý s diskriminací. Navíc, pak by ani Češi na ruských školách nemohli studovat za stejných podmínek. Chládek je tak pro zachování současného stavu, kdy je zpoplatněno pouze studium v cizím jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…