Ruští wagnerovci na Ukrajině: Zverbovaného vězně umlátili kladivem a vysílali to. Psovi psí smrt, vzkázal šéf

14.11.2022 18:13

Příslušníci wagnerovců, jak je nazývána soukromá armáda ruského prezidenta Vladimira Putina, brutálně popravili ruského dezertéra, které vstoupil do ukrajinské armády. Video s otřesnými záběry, na kterých je Jevgenij Nužin ubit kladivem, koluje po internetu. Podle lídra wagnerovců Jevgenije Prigožina náleží „psovi psí smrt“.

Ruští wagnerovci na Ukrajině: Zverbovaného vězně umlátili kladivem a vysílali to. Psovi psí smrt, vzkázal šéf
Foto: Repro Twitter
Popisek: Sídliště u Charkova - 24.2.2022

Jevgenij Nužin, 55 letý odsouzený vrah, vstoupil dle svých dřívějších slov do ruské armády proto, aby mohl na Ukrajině zběhnout a bojovat proti Putinovi. Na videu ze září po své dezerci tvrdí, že se v ruských jednotkách cítil jako „potrava pro děla“. Ukrajinskému novináři Juriji Butusovovi podle informací deníku The Sun řekl, že se předem rozhodl vzdát se Ukrajině, kde žije část jeho rodiny.

Podle proruského kanálu Šedá zóna na síti Telegram byl začátkem listopadu unesen promoskevskými silami a donucen zodpovídat se za svou zradu wagnerovcům. Na internetu se poté objevilo video jeho popravy, nazvané „Kladivo pomsty“.

Několik vteřin před zjevným smrtelným úderem do hlavy Nužin řekl: „Jsem Jevgenij Anatoljevič Nužin, narozený v roce 1967, který šel na frontu, aby šel na stranu Ukrajiny bojovat proti Rusům. Dne 4. září jsem uskutečnil svůj plán přejít na stranu Ukrajiny.“

„Dne 11. listopadu 2022 jsem byl v ulicích Kyjeva, kde jsem dostal ránu do hlavy, v jejímž důsledku jsem ztratil vědomí. Probudil jsem se v jednom sklepě, kde mi řekli, že budu souzen,“ říká na videu Nužin a poté je několikrát udeřen kladivem s dlouhou rukojetí.

„Ti, kdo tomu rozumí, vědí, že kladivo a zrádci mají k sobě blízko,“ uvedl kanál Šedá zóna.

Lídr wagnerovců Jevgenij Prigožin podle serveru euromaidanpress.com uvedl, že „pes dostane psí smrt“ a že jde o skvělé video. „Co se týče muže s kladivem, tento pořad ukazuje, že na Ukrajině nenašel štěstí, ale setkal se s nevlídnými, ale spravedlivými lidmi. Myslím, že tento film se jmenuje ‚Pes dostane psí smrt‘. Skvělá režisérská práce, dá se zhlédnout na jeden zátah. Doufám, že se při natáčení žádnému zvířeti nic nestalo,“ prohlásil Prigožin.

Jak se popravený Nužin dostal do ruských rukou ale zůstává nejasné, přičemž únos přímo z ulic Kyjeva se jeví jako nepravděpodobný. Podle ukrajinské strany byl Nužin součástí výměny zajatců, slova o únosu z Kyjeva možná jsou spíše snahou o varování ruských vojáků, že je za dezerci čeká tvrdá pomsta.  

Bývalý Putinův řečník Abbas Galjamov řekl, že nahrávka poškodí Prigožina, který se údajně chce stát ruským ministrem obrany. „Lidé by nechtěli vidět u moci člověka, který organizuje veřejné středověké popravy. Také tím prokázal režimu velmi špatnou službu,“ prohlásil Galjamov.

Jednotka přezdívaná jako „Wagnerova armáda“ operuje na Ukrajině už od jara. Během podzimu paralelně s oficiální mobilizací verbovala své příslušníky v ruských věznicích. Rozruch vzbudila informace, že se jí měl upsat i mnohonásobný vrah známý kanibalistickými sklony.

Umlácený Nužin byl za několik vražd odsouzen na pětadvacet let v roce 1999, trest už měl tedy „za pár“. Podle informací z ruské strany měl na Ukrajině okamžitě přeběhnout na druhou stranu a poté vystupovat v tamních médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…