Rusům se nepovedlo, Indům ano. Čtvrtá země na měsíci

24.08.2023 6:50

Indická sonda Čandrájan-3 přistála na Měsíci ve „vítězném pokřiku nové Indie“. Mise přichází necelý týden po neúspěchu ruské mise Luna-25. Indii k úspěchu popřál ruský prezident Putin i americká NASA, uvedla agentura Reuters.

Rusům se nepovedlo, Indům ano. Čtvrtá země na měsíci
Foto: wikipedia
Popisek: Měsíc s lunárním modulem

Indická sonda ve středu jako první přistála na drsném a neprobádaném jižním pólu Měsíce, což je mise považovaná za klíčovou pro výzkum Měsíce a postavení Indie jako vesmírné velmoci, jen několik dní poté, co podobné ruské přistávací zařízení havarovalo.

„Tento okamžik je nezapomenutelný. Je to fenomenální. Je to vítězný výkřik nové Indie," řekl premiér Naréndra Módí, který při sledování přistání mával indickou vlajkou z Jihoafrické republiky, kde se účastní summitu BRICS, skupiny sdružující Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku, uvedla agentura Reuters.

Vědci a úředníci si po přistání kosmické lodi tleskali, jásali a objímali se a lidé po celé Indii začali oslavovat, odpalovat petardy a tančit v ulicích.

„Indie je na Měsíci," prohlásil S. Somanath, šéf Indické organizace pro vesmírný výzkum (ISRO), když loď Chandrayaan-3 přistála, čímž se Indie stala po Spojených státech, Číně a bývalém Sovětském svazu čtvrtou zemí, která úspěšně přistála s kosmickou sondou na Měsíci.

ISRO sdílela snímky ze sondy, na kterých je vidět povrch Měsíce a noha a stín modulu. Drsný terén ztěžuje přistání na jižním pólu, ale led v této oblasti by mohl poskytnout palivo, kyslík a pitnou vodu pro budoucí mise.

Ruský prezident Vladimir Putin poblahopřál Indii ve zprávě Módímu zveřejněné na internetových stránkách Kremlu. „Je to velký krok vpřed v oblasti výzkumu vesmíru a samozřejmě svědectví o působivém pokroku, kterého Indie dosáhla v oblasti vědy a techniky," uvedl.

Naopak Rusko se svou sondou, která měla na Měsíci analyzovat půdu a pátrat po vodě, zaznamenalo v uplynulých dnech neúspěch. Ruský lunární modul Luna-25 přestal existovat po nárazu do povrchu Měsíce poté, co se vymkl kontrole a dostal se na nepropočtenou oběžnou dráhu, oznámila v neděli podle agentury RIA Novosti ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Indie se stala čtvrtou zemí, která úspěšně přistála s kosmickou sondou na Měsíci. Rozpočet na start je o 74 milionů dolarů nižší než náklady na výrobu hollywoodského vesmírného thrilleru "Gravitace" z roku 2013.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesto byli první ze Země na Měsíci Rusové - už v roce 1966., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSilentPysk , 24.08.2023 9:47:18
Indům samozřejmě patří gratulace.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…