Rychetský: Islám nelze zakázat

01.11.2017 9:21

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský poskytl rozsáhlý rozhovor Hospodářským novinám. V něm slibuje, že útoky na Ústavu budou zastaveny.

Rychetský: Islám nelze zakázat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Patnáct ústavních soudců by mohlo podle Rychetského fungovat jako účinná brzda v případě, že se v následujících měsících objeví pokusy o výraznější zásah do politického systému a jeho institucí. Ten mimo jiné vnímá jako nebezpečí vkládání nadějí do jakéhosi vůdce a návratu k nějaké formě autokratické vlády. Podle něj je toto nebezpečí latentní v každé demokracii. 

„Proto považuji za velký úspěch, že naše Ústava, i přes překotnost, s jakou vznikala, je velice zdařilý projekt, který se osvědčil,“ uvedl Rychetský. 

V současné době jsou však také zaznamenávány snahy o změnu Ústavy. Prezident Zeman i šéf hnutí ANO Andrej Babiš by nejraději zrušili Senát a ořezali počet poslanců ve Sněmovně zhruba o polovinu. Babiš pak mluví i o změnách volebního systému na většinový. A výrazně se hovoří také o referendech. 

Jak však Rychetský v rozhovoru uvedl, bez Senátu měnit Ústavu nejde, čímž tedy nejde zrušit ani Senát. A důležité je rovněž to, že devátý článek Ústavy zakazuje měnit podstatné náležitosti demokratického právního státu.

Rychetský se pak rovněž vyjádřil k tomu, že až polovina obyvatel Česka nepovažuje demokracii za nejlepší způsob vlády. Příčin je celý souhrn. Jednou z nich je, že dosavadní model parlamentní demokracie se opíral o klasické masové politické strany, jež měly jasně vymezený okruh voličů, kteří se s nimi identifikovali. Proto se vžil název reprezentativní zastupitelské demokracie. „Tento model se rozmazal, protože se zcela rozmazalo rozdělení společnosti, její sociální rozvrstvení,“ zmínil mimo jiné Rychetský.

Své řekl také k představě zákazu islámu lídrem SPD Tomiem Okamurou. „Nikomu nelze zakázat svobodu vyznání a víry. Je možné zakázat extrémní projevy, institucionalizaci náboženských společností. Islám je v polovině světa, zakázat ho je nesmysl. U nás postačuje platná zákonná norma, která upravuje průnik církví do společnosti. Islám podle ní není privilegovaná církev, mají jen právo vykonávat služby a vnitřní autonomii, nesmí třeba zakládat školy, vstupovat do veřejného prostoru s duchovní službou do nemocnic, věznic apod.,“ zmínil Rychetský s tím, že další omezení směřující k zákazu by bylo protiústavní. 

Závěrem pak Rychetský uvedl, že všechny volby jsou postaveny na strachu. „Ale ten základní strach, který lidé mají, je skutečně z vlastní sociální budoucnosti. A nevím, proč se na to zapomnělo. Možná proto, že ti, kteří reprezentují politické strany, bez výjimky ten strach sami vůbec nezažili. Nejsou schopni elementární empatie, aby pochopili, že tím dnes žije drtivá většina lidí,“ uzavřel.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…