Rychetský dostal státní vyznamenání od Čaputové. Cítí prý závist, že takovou hlavu státu nemáme také

28.06.2021 17:43

Prezidentka Zuzana Čaputová udělila státní vyznamenání předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Prý budoval vztahy mezi Českem a Slovenskem. Je to pro něj údajně mnohem více než jakákoliv jiná pocta. S Čaputovou má podle svých slov „zvláštní ladění“. Setkání s ní v něm prý vzbuzuje závist. To, že dostal vyznamenání, podle něj znamená, že má Čaputová smysl pro zahraniční politiku. Jde o šťouchance do Zemana?

Rychetský dostal státní vyznamenání od Čaputové. Cítí prý závist, že takovou hlavu státu nemáme také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělila státní vyznamenání šéfovi českého Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Zasloužil se podle ní o budování vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou. „Je to pro mě skutečně ohromná událost a čest, protože vyznamenání z rukou paní prezidentky Zuzanky Čaputové pro mě znamená mnohem více než jakákoliv jiná pocta, která by mě mohla potkat,“ usmíval se Rychetský, který prý nepovažuje Slovensko za cizinu, ale podle jeho názoru obě země patří k sobě.

Rychetský sám má prý s Čaputovou zvláštní vztah. „Známe se už delší dobu a každé setkání s paní prezidentkou ve mně znovu vzbuzuje jakousi závist. A byl bych rád, kdybychom se jednou dočkali něčeho podobného doma,“ dodal nadějeplně. Vyznamenání od českého prezidenta Miloše Zemana se Rychetskému totiž nedostalo. Zeman své rozhodnutí udělit mu Řád Tomáše Garrigua Masaryka zrušil poté, co Ústavní soud nečekaně rozhodl o zrušení určitých částí volebního zákona.

Prezidentka Čaputová vyznamenala tento rok dohromady dvě osoby, které nejsou občany Slovenska. Právě Rychetského a polskou režisérku Agnieszku Hollandovou. S tou se podle svých slov zná Rychetský dlouho, už z dob disentu. „Tato skutečnost svědčí podle mě o tom, jak paní prezidentka Čaputová má smysl nejen pro vnitřní, ale zejména zahraniční politiku,“ prohlásil Rychetský.

Státní vyznamenání prezidenti na Slovensku tradičně udělují v lednu u příležitosti oslav vzniku samostatného státu. Letos ale Zuzana Čaputová slavnostní předání kvůli nepříznivé pandemické situaci přeložila na poslední neděli v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…