Rychetský prohlásil komentáře na sociálních sítích za nepřítele ústavy a přimluvil se za mazání. A to bylo moc i na Martina Fendrycha

21.04.2018 20:31

Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych si zpravidla bere na mušku prezidenta Miloše Zemana, trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše nebo předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru. Tentokrát však udělal výjimku a vymezil se proti předsedovi Ústavního soudu ČR Pavlu Rychetskému. Co ho k tomu vedlo?

Rychetský prohlásil komentáře na sociálních sítích za nepřítele ústavy a přimluvil se za mazání. A to bylo moc i na Martina Fendrycha
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se v poslední době netají tím, že se mu nelíbí, jak politici uvažují nad změnami Ústavy. Nepozdává se mu ani počínání prezidenta Zemana, který opakovaně dokázal, že k základnímu zákonu státu dokáže přistupovat velmi kreativně. Mírně řečeno. 

Martin Fendrych má však za to, že se teď jistého přešlapu dopustil i sám Rychetský, když v rozhovoru pro Hospodářské noviny mluvil o zhoubném vlivu sociálních sítí na společnost. „V našem rozhovoru jsme úplně pominuli neobyčejně zhoubné působení sociálních sítí. To je patologická oblast, která získává dominanci nad normální civilizovanou komunikací, ať už mezi jednotlivci, nebo mezi partnery na politické scéně,“ konstatoval Rychetský.

Posléze připomněl, že v Německu platí zákon, který dokáže sociální sítě částečně pročistit. Škodlivý obsah musí být mazán. V podstatě jde o cenzuru, která ovšem Facebooku v Německu prospívá. Alespoň podle Rychetského.

Fendrych vidí problém někde jinde. Zhoubný vliv podle jeho názoru netkví v sociálních sítích, ale v tom jak zhoubně se vyjadřujeme my sami. Cenzura internetu by podle komentátora ničemu nepomohla. „Cenzura by znamenala něco podobného, zákaz serverů, které lžou, šíří pomluvy, fake news na internetu, zákaz jednotlivci působit na Twitteru či Facebooku atd. Těžko představitelné,“ podotkl Fendrych.

„Cenzura na internetu nevyřeší fakt, že se vytrácejí hodnoty. Na sítích není nejděsivější, že hlupáci, rasisté a další týpci vypouštějí svinstva. Děsivé je, jak ostatní tu špínu sdílejí a šíří buď z osobní hlouposti, nebo jako revanš za své nepovedené existence. Jediné, co funguje, je skutečně svobodná společnost, která pravdu považuje za základní hodnotu. Cenzurovat mám sám sebe, brzdit své zhoubné tendence,“ podotkl Fendrych s tím, že správnou cestou je cesta vedoucí ke vzdělané společnosti, která se bude vyjadřovat kultivovaněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…