Rychlostudia na Mendelově univerzitě: Děkan rezignoval, Nerudová připsala...

05.12.2022 21:38 | Kauza

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan rezignoval. Důvodem jsou pochybnosti kolem doktorských studijních programů na fakultě, informoval Deník N. ČTK to potvrdila mluvčí školy Tereza Pospíchalová. Žufan dnes svou rezignaci oznámil nejprve vedení fakulty, poté o plánech informoval fakultní akademický senát.

Rychlostudia na Mendelově univerzitě: Děkan rezignoval, Nerudová připsala...
Foto: mendelu.cz
Popisek: Mendelova univerzita v Brně

„Po dohodě s rektorem univerzity dojde k ukončení jeho působení ve funkci k 31. lednu 2023. Rezignace je výsledkem pečlivého uvážení obou stran,“ stojí v prohlášení Mendelovy univerzity.

Žufan byl děkanem od roku 2018. V době jeho působení někteří zahraniční studenti údajně neobvykle rychle prošli doktorskými programy na fakultě. Mendelovu univerzitu tehdy jako rektorka řídila nynější prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Na rozdíl od Žufana, který se letos v únoru stal děkanem podruhé, ale neusilovala o další funkční období.

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ uvedl Žufan v rezignačním dopisu. Dalším důvodem je podle něj snaha zamezit eskalaci diskusí na akademické půdě a v mediálním prostoru. Žufan doufá, že jeho rezignace povede také k uvolnění dialogu s Národním akreditačním úřadem.

„Vážím si rozhodnutí děkana Žufana. Věřím, že muselo být těžké, ale jsem ráda, že uvolňuje prostor pro dořešení celé situace s Národním akreditačním úřadem,“ reagovala dnes Nerudová na twitteru.

 

 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Ke zvážení rezignace vyzval děkana už dříve rektor Jan Mareš, informoval Deník N. Do konce ledna stála v čele univerzity Nerudová. Následně školu dočasně vedl exministr školství Robert Plaga, protože nově zvolený rektor Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích, a to ještě předtím, než se vůbec mohl ujmout funkce. V další volbě uspěl Mareš.

Doktorským studiem na Mendelově univerzitě se zabývá Národní akreditační úřad. Už před půlrokem rozhodl o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů. Znamenalo by to, že škola si nebude doktorské programy v této oblasti schvalovat sama, ale bude odkázaná na schválení akreditačním úřadem. Podle Pospíchalové ale rozhodnutí není pravomocné, škola se odvolala. Ze zápisů na webu úřadu je patrné, že přezkumná komise odvolání vyhověla a vrátila záležitost k dalšímu projednání.

Podle dostupných informací vede úřad ještě další řízení, kde prověřuje možné porušování pravidel nejen na provozně ekonomické fakultě, ale napříč univerzitou. Výsledky patrně nebudou známé před volbou prezidenta.

Prezidentská kandidátka Nerudová v kampani opakovaně čelí otázkám na „rychlotituly“ v době, kdy univerzitu vedla. V rozhovoru pro Právo uvedla, že byla upozorněna jak na překladové plagiáty, tak na několik případů nestandardní délky studia. Uvedla, že sama iniciovala interní vyšetřování. „Nic jsem nezametla pod koberec. Všechno jsme řešili,“ řekla Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…