S ANO po volbách budeme jednat, ale s Babišem v jedné vládě nebudeme. Ministr Jurečka v rádiu vysvětloval, jak to chce udělat

23.08.2017 18:16

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Posteskl si, že se nám vylidňuje venkov, a popisoval, co by s tím rád udělal.

S ANO po volbách budeme jednat, ale s Babišem v jedné vládě nebudeme. Ministr Jurečka v rádiu vysvětloval, jak to chce udělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Hned na úvod Jurečka varoval, že od roku 1990 klesá v naší zemi počet vesnic, a pokud ještě přežívají, mizí z nich obchody, hospody i pošty. Ministr zemědělství proto na vládě prosazoval, aby se lidem podnikajícím na vesnicích pomohlo. Třeba bezúročnými půjčkami.

„Je to nabídka pro to, aby měl určitou motivaci, že pokud podniká v takovéto znevýhodněné oblasti, tak mu stát nabídne něco navíc, než co získá podnikatel, který pracuje v průmyslové zóně na okraji Prahy,“ konstatoval Jurečka.

Kromě toho chce pomoci i majitelům malých obchodů na vsích. Dotačními tituly určenými třeba na zateplení obchodu, které podnikatelům pomůže ušetřit.

Moderátorka Marie Bastolová se ale Jurečky zeptala, jestli podnikatelům z vesnic nezasadila ránu i vláda, které je Jurečka členem. Už tím, že zavedla EET. „Samozřejmě někdo může říct, že EET vedla ke konci některých restaurací. Ale my si musíme říci, jestli to bylo kvůli větší administrativní zátěži, nebo třeba proto, že se musely narovnat podmínky pro všechny,“ odvětil člen vlády.

Lidovci navíc navrhují zbrždění třetí a čtvrté vlny EET. „Pokud bychom měli jednat o příští podobě vládní koalice, tak budu chtít přehodnotit parametry EET. Pojďme si říct, že se ty parametry nepodařilo nastavit ideálně a je potřeba je napravit... Ty parametry nejsou stoprocentně dobře nastavené, pojďme je propánaboha upravit,“ dovolával se host autorit nejvyšších.

Jurečka uznal, že ranou pro podnikatele může být i neustále zvyšování minimální mzdy, ale partneři prý trvali na tom, aby se minimální mzda zvýšila opravdu významně – o 1 200 korun. Jurečka to respektuje, ale současně volá po tom, aby příští ministr práce a sociálních věcí nastavil jasný mechanismus, jak zvyšovat či snižovat minimální mzdu. Aby podnikatelé věděli, na čem jsou. Minimální mzda by podle ministra měla odpovídat 40 procentům průměrné mzdy.

Bastlová se ale znovu ministra zeptala, zda vláda nemohla udělat víc, třeba výraznější podporou malým zemědělcům. Jurečka okamžitě oponoval, že velcí zemědělci nedostali v posledních letech tolik dotací jako ti menší, do 150 hektarů. „Já to na Facebooku a na ministerstvu průběžně zveřejňuji. Je to asi čtvrt miliardy ročně, kterou vezmeme těm velkým podnikům a rozdělíme ji mezi ty malé,“ argumentoval Jurečka.

Nakonec řekl, že si teď neumí představit spolupráci s Andrejem Babišem, který dostatečně nevysvětlil nahrávky s panem Markem Přibilem, korunové dluhopisy Agrofertu ani kauzu Čapí hnízdo. Ale je také třeba si uvědomit, že bez hnutí ANO se pravděpodobně příští vláda neobejde, a pokud nechceme, aby České republice vládla úřednická vláda prezidenta Zemana, bude podle Jurečky nezbytné vést dialog i s hnutím ANO. Ale ne s Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…