S Mládkem si prý užijeme dost zábavy. Noviny obsáhle píší o možném ministru financí

24.09.2013 7:12

Stínový ministr financí Jan Mládek je považován za jednoho z největších ekonomických expertů současné levice. Inženýr ekonomie, který stejně jako řada jiných prošel předrevolučním Prognostickým ústavem, rozhodně není nějakou „šedou myší“, za kterou je považován. Redaktoři MF Dnes dokonce prorokují, že si s ním užijeme podobné množství „zábavy“ jako s Miroslavem Kalouskem.

S Mládkem si prý užijeme dost zábavy. Noviny obsáhle píší o možném ministru financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

„Mládek patřil mezi ty viditelnější,“ vzpomíná na jeho působení v Prognostickém ústavu jeho kolega Jiří Dolejš, dlouholetý poslanec KSČM. Právník Miroslav Jansta zase vzpomíná, jak Mládek před listopadem 1989 vystoupil na konferenci SSM ostře proti ekonomice socialistického Československa.

Zároveň však v tomto období byl členem KSČ, na což vzpomíná velmi osobitě: „Přišli za mnou a vysvětlovali, že v ústavu je už mnoho vyškrtnutých z KSČ nebo nestraníků, a někdo tam vstoupit musí.“ Tuto oběť tedy vzal na sebe on, byť na to podle svých slov není hrdý. „Komunistický režim byl jako padesát odstínů šedi,“ prohlašuje.

Po listopadu začal svou kariéru jako ministerský úředník, ale v roce 1995 vstoupil do ČSSD a přešel na stranu politiků. Byl poslancem, mezi léty 2005 a 2006 se stal ministrem zemědělství. Poté, co se Bohuslav Sobotka stal předsedou ČSSD, posunul se na jeho místo stínového šéfa státní pokladny. Často mu bylo vytýkáno, že není příliš vidět, ovšem v letošním roce stačilo několik veřejných vystoupení, aby si Mládka zapamatoval snad každý.

Na sjezdu ČSSD na sebe upozornil výrokem, že živnostníci v důchodovém systému parazitují na zaměstnancích, kvůli kterému málem přišel o křeslo ve stínové vládě. Následovala slova chvály na ruský režim a nedávno před návštěvou dalajlamy další nezapomenutelný výrok, že prezident se s tibetským duchovním, stojícím v opozici proti čínské vládě, klidně může sejít, ale pouze někde v hospodě, v žádném případě ne na Pražském hradě.

Mezitím několikrát napadl předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterého označil za „hlavní škodnou“ vztahů s Ruskem a dokonce jej obvinil ze „staré politiky vysoké rakouské šlechty“, která prý vždy rozeštvávala Slovany proti sobě. Sám má k Rusku nadstandardní vztah díky své manželce Marii, která z této země pochází. V ČR založila poradenskou firmu Golden Bear, o které se spekulovalo, že je navázaná na ruské bezpečnostní složky.

Mládek odmítá, že by byl advokátem režimů, porušujících lidská práva. Lobbuje pouze za dobré vztahy s ekonomicky významnými zeměmi, což je zejména Rusko a Čína, ale rovněž například Japonsko. Přesto jej kvůli jeho výrokům požádal o rozhovor mezi čtyřma očima stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Přiznám se, že některé jeho výroky jsem nebral úplně vážně,“ hodnotí dnes veřejná vystoupení svého kolegy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

8:17 Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

Český hokejový tým v neděli večer vybojoval proti švýcarskému týmu zlatou medaili na mistrovství svě…