S čipy ještě bude „legrace“. Greta z toho bude mít těžkou hlavu

07.11.2021 12:17

Výrobci čipů hlásí velký problém. Počítačových čipů je sice nedostatek, ale emisí oxidu uhličitého z polovodičového odvětví je už příliš mnoho. K výrobě čipů, které se skrývají ve všem od stíhaček a automobilů až pro rychlovarné konvice a domovní zvonky, je zapotřebí obrovské množství energie, uvádí zpravodajský server CNBC.

S čipy ještě bude „legrace“. Greta z toho bude mít těžkou hlavu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Počítačové čipy

Podle týmu vědců z Harvardovy univerzity v roce 2020 představuje výroba čipů většinu produkce oxidu uhličitého z elektronických zařízení. Několik částí procesu výroby polovodičů potřebuje velké množství elektřiny. Někteří výrobci čipů tak dokonce vypouštějí více oxidu uhličitého než známé automobilky.

Většina čipů se vyrábí v Asii. Významné postavení má Tchaj-wan díky společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí více čipů než kterákoliv jiná firma na světě. Firma, která vyrábí čipy například pro firmy Apple a Tesla, potřebuje ročně více elektřiny než hlavní město Tchaj-pej.

V roce 2017 TSMC vypustila 6 milionů tun oxidu uhličitého, loni už to bylo 15 milionů tun. V posledních letech v emisích skleníkových plynů překonala podle údajů agentury Bloomberg i automobilového giganta GM.

Emise TSMC také stále rostou kvůli pokračující expanzi. TSMC v létě oznámila, že chce do roku 2050 dosáhnout nulových čistých emisí. Z dalších firem mají v polovodičovém odvětví velkou uhlíkovou stopu také Samsung a Intel.

Samsung neoznámil vlastní cíl nulových čistých emisí, ale je důležitou součástí plánu Jižní Koreje, která chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Intelu se v posledních letech podařilo snížit emise. Loni 82 % spotřebované energie firmy pocházelo ze „zelených“ zdrojů.

Zelení aktivisté, snící o bezuhlíkové ekonomice, tak možná budou postaveni před otázku, zda se vzdají svých elektronických přístrojů, které bez čipů zkrátka nevyrobíte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…