S demokracií není spokojena takřka polovina občanů, ukázal průzkum

05.03.2014 16:45

Lidí spokojených s fungování demokracie v Česku přibylo. Od loňského roku jejich počet stoupl o 15 procentních bodů na 48 procent. Zhruba stejný počet lidí, a to 49 procent, ale bylo s demokracií v Česku nespokojeno. Loni to bylo 63 procent. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes poskytlo jeho výsledky ČTK.

S demokracií není spokojena takřka polovina občanů, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Počet lidí, kteří věří, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády, se nezměnil. S tímto názorem souhlasí stejně jako loni 45 procent veřejnosti. O osm procentních bodů na 30 procent se ale zvýšil počet těch, kteří za určitých okolností připouští jako lepší způsob vládnutí autoritativní způsob. O pět bodů ubylo lidí, kterým je jedno, jaký je Česku režim.

Průzkum se rovněž snažil zjistit, do jaké míry je podle Čechů pravděpodobné, že v příštích pěti letech budou v ČR zrušeny politické strany a rozpuštěn Parlament. Za velmi pravděpodobné to pokládají jen tři procenta dotázaných a podle 12 procent je to možné. Největší počet lidí, 76 procent, uvedlo, že to není příliš nebo vůbec pravděpodobné. Proti předchozím průzkumům v roce 2008 a 2009 přesto takto smýšlejících lidí ubylo o devět, resp. pět procentních bodů.

S rozpuštěním Parlamentu a zrušením politických stran by souhlasila třetina obyvatel, polovina by se postavila proti. V porovnání s předchozími průzkumy se tak tyto výsledky výrazně nezměnily.

CVVM provedlo průzkum v první polovině února mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…