S kauzou europoslance Ransdorfa spojují média dříve odsouzeného podvodníka

09.12.2015 14:35

Výběr údajů o kauze komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa (62), zadrženého v curyšské bance kvůli údajně falešným dokumentům, a o osobě Vladimíra Huňka, jejíž jméno v této souvislosti média zmiňují:

S kauzou europoslance Ransdorfa spojují média dříve odsouzeného podvodníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

- Švýcarská policie zadržela ve čtvrtek 3. prosince Ransdorfa v curyšské bance spolu se třemi Slováky kvůli podezření z finančního podvodu. Tamní justice považuje všechny čtyři za obviněné, žalobci s nimi vedou řízení kvůli majetkovým deliktům.

- Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák uvedl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

- Ransdorf v nedělním prohlášení uvedl, že v Curychu měl zprostředkovat komunikaci mezi tamní bankou a jejím klientem, od něhož měl plnou moc. S tímto vlastníkem „významného konta“ s iniciálami V. H. prý banka deset let nekomunikuje.

- Zástupci banky s nimi ale podle Ransdorfa vůbec nejednali a zavolali policii kvůli tomu, že údajně předložili falešné dokumenty. Falšování však poslanec odmítl.

- Prezident Miloš Zeman řekl, že Ransdorf zřejmě někomu „naletěl“, stejně jako už v minulosti. Poukázal na případ padělaných obrazů, v nichž figuroval. Ransdorf vyloučil, že by naletěl podvodníkům.

- Pro Parlamentní listy Ransdorf uvedl, že nechtěl v bance vybírat peníze, chtěl pouze informace k dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. Míní také, že kauza mohla být připravená provokace.

- V žádném případě také podle europoslance nemělo jít o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek židů, kteří si jej v bance za války uschovali.

- Ransdorf přinesl na úterní schůzku s vedením KSČM dokumenty, které údajně vyvracejí, že se dopustil trestného činu. Novinářům to řekl předseda strany Vojtěch Filip.

- Kauza je podle České televize (ČT) podobná jednomu staršímu případu. Dříve odsouzený podvodník Vladimír Huněk sliboval v roce 2014 lidem peníze, když mu pomůžou získat dědictví po příbuzné.

- S Huňkem prý Ransdorfův případ spojují také údaje, které europoslanec uvádí ve vyjádření pro média – iniciály V. H. nebo rok úmrtí údajné bohaté emigrantky. Ransdorf ČT ale odmítl potvrdit, zda zastupoval právě Huňka.

- Jeden ze Slováků pro média rovněž předestřel verzi, že V. H. je český občan a dědic po významném švýcarském podnikateli. Jeho matka pak ve slovenských médiích dále uvedla, že zmíněný Švýcar byl majitelem čokoládovny v Brazílii.

- Server Novinky.cz v úterý uvedl, že Huněk se v roce 2005 ocitl ve vazbě pro podezření z podvodu. Snažil se dostat do Iráku zaměstnance na pozice bodyguardů. Tvrdil, že je navázaný na iráckou ambasádu. Zájemci prý dokonce cvičili na Zlínsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…