S korupčníky do vlády nepůjdeme, vzkazuje pirát ze severu. Ostatní už se předvedli, teď je řada na pirátech a mladé generaci

05.10.2017 17:54

ROZHOVOR Byla s ním dost legrace, říká o provokativním autobusu s Andrejem Babišem, Miroslavem Kalouskem, Bohuslavem Sobotkou, Petrem Nečasem a Davidem Rathem krajský předseda Pirátské strany v Libereckém kraji a jejich jednička do voleb Ondřej Kolek. „V terénu jsem na náš ‚vězeňský‘ bus zaznamenal veskrze jen pozitivní reakce, mladí se chtěli často jít podívat dovnitř. Akorát některým kamarádům se to nepozdávalo. Ale to máte vždycky tak – pro někoho už nejsme dost piráti a pro někoho zase moc – tak hlavně, aby lidi řešili podstatu a tou je náš program,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

S korupčníky do vlády nepůjdeme, vzkazuje pirát ze severu. Ostatní už se předvedli, teď je řada na pirátech a mladé generaci
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Ondřej Kolek se s Vlaďkou Kolkovou u autobusu Pirátské strany

V předvolebních průzkumech se Piráti čím dál tím častěji objevují nad pětiprocentní hranicí, takže by se poprvé v historii mohli dostat do českého parlamentu. Je to nějak poznat v kampani, že je o vás větší zájem v porovnání s minulostí?

Letos se do kampaně zapojilo historicky nejvíce lidí. A je to znát na výsledcích. Máme celostátního manažera, někteří noví členové jsou významně aktivní a přidali se i příznivci třeba z PR branže, což taky pomáhá. Obecně pak mají lídři na všechno víc času a klidu.

Piráti mají takový provokativní pomalovaný autobus. V něm je namalován Andrej Babiš s Čapím hnízdem na hlavě, David Rath se sedmičkou vína, Jana Nagyová-Nečasová tam vodí jako loutku Petra Nečase, Bohuslavu Sobotkovi  je připomínáno OKD a Miroslavu Kalouskovi zase hazard a padáky. Jaké byly reakce na něj?

Byla s ním dost legrace. V terénu jsem na náš  „vězeňský“ bus zaznamenal veskrze jen pozitivní reakce, mladí se chtěli často jít podívat dovnitř. Akorát některým kamarádům se to nepozdávalo. Ale to máte vždycky tak – pro někoho už nejsme dost piráti a pro někoho zase moc – tak hlavně, aby lidi řešili podstatu a tou je náš program.

Pokud se do parlamentu dostanete, tak nějak se očekává, že budete v opozici. Nebo je možnost, že přeci jen budou Piráti ve vládě?

Podle mě je pravděpodobnější, že budeme v opozici. Ale i to umí Piráti dobře. Podívejte se na naše 4 opoziční zastupitele v Praze, jak tam dobře odvádějí svou práci. My jsme jasně řekli, že s korupčníky do vlády nepůjdeme. Budeme se chovat státnicky a chceme hledat průnik s ostatními, ale ne za každou cenu.

O jaký resort by při případném jednání o vládě Piráti měli zájem, co považují za klíčové?

Naše prioritní oblasti pro povolební vyjednávání jsou školství, kultura, informatika, průmysl a obchod.

Vítězem voleb podle předvolebních průzkumů by mělo být ANO. Jak vidíte případnou spolupráci s nimi? Byla by za určitých okolností možná?

Já osobně si spolupráci s ANO v Poslanecké sněmovně neumím představit. Dobré nápady podporují Piráti kdykoliv, ať je navrhne kdokoli, ale koaliční spolupráce se stranou, která jednomyslně táhne za autoritářem s pochybnou minulostí, je nemyslitelná.

Zdá se, že svádíte souboj o voličskou přízeň patrně hlavně s TOP 09, Starosty a Zelenými. Čím chcete voliče přesvědčit, aby dali hlas vám, a ne jim?

Sázíme na svou autentičnost a propracovaný program. Nejsme projektem politiků odešlých z jiných stran ani podnikatelů a nejsme úzce zaměření. Náš program zasahuje do všech oblastí. Netápeme mezi konzervativností a liberalismem, ale naopak jasně obhajujeme svou liberálně středovou pozici. Nových technologií se nebojíme, ale hledáme cesty pro jejich správné použití. Hledíme spíš do budoucnosti a věříme v lepší podmínky v naší zemi. Naše konkurence šanci již dostala, teď je řada na Pirátech a na mladé generaci.

Ondřej Kolek s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…