S prezidentem si můžeme vzájemně velmi pomoci, domnívá se kandidát sociální demokracie

12.10.2013 17:00

,,Moji prioritou je zaměstnanost.“ S tím, ale i se svým názorem na vnitřní spory ve straně, na její předsedy, ať již současného Bohuslava Sobotku nebo bývalého Miloše Zemana, se svěřil starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD) našim stránkám. Hovořili jsme ale samozřejmě i o aktuální situaci kolem uzavření Dolu Paskov a rozpovídal se také o řadě projektů města.

S prezidentem si můžeme vzájemně velmi pomoci, domnívá se kandidát sociální demokracie
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Z 13. místa kandidujete v Moravskoslezském kraji za ČSSD v rámci předčasných voleb a přirozeně byste uvítal, kdyby mohla ČSSD vládnout sama. Preference strany se ale aktuálně pohybují kolem 25% a z levicových stran by se také do sněmovny dostali ještě komunisté a zemanovci. Co byste tak vyzdvihnul z programu strany? Proč by podle Vás měli dát voliči přednost zrovna sociální demokracii? A co je Vaší osobní prioritou, s níž kandidujete?

Ano, uvítal bych, kdyby ČSSD vládla sama. Průzkumy agentur se často liší. Za sebe bych byl rád, kdyby ČSSD získala minimálně 30 procent hlasů.

Jednoznačně je prioritou zaměstnanost. Kandiduji za Moravskoslezský kraj, takže vím, co lidi v tomto kraji trápí nejvíce.

Protože sociální demokracie je strana se 135letou tradicí. Je to nejstarší strana, je vybudovaná na pevných demokratických základech. To o sobě řada politických subjektů říct nemůže, namátkou Věci veřejné. Sociální demokracie preferuje lidství, solidaritu, sociální cítění. Nezavírá oči před starými, postiženými či sociálně vyloučenými občany. Vždy stojí na straně poctivých lidí.

Moji osobní prioritou je zvýšení zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. Snažím se nemluvit, ale konat. Vedl jsem a vedu jednání s investory, které se snažím přivést do Nového Jičína, kde jsem starostou. Také bych byl rád, kdybychom se chovali odpovědně směrem ke státnímu rozpočtu. V Novém Jičíně držíme vyrovnaný rozpočet, i když to není v této době snadné.

Straně podle politologů škodí především vnitřní spory (nejprve ohledně podpory  Rusnokovy vlády, následně dokonce kvůli kandidátkám strany). Nedomníváte se, že je tak uvnitř strany potřeba něco změnit a zbavit se dojmu, že členové strany mezi sebou vzájemně soupeří? Mnozí také nepovažují Bohuslava Sobotku za silného lídra na premiéra. Jak se stavíte k této kritice?

Vnitřní spory vždy škodí, nejen na centrální, ale i krajských úrovních. Rozepře jsou však i v ostatních politických stranách.

Bohuslav Sobotka byl zvolen předsedou ČSSD na jejím sjezdu. Dostal silný mandát a nikdo by jeho pozici neměl zpochybňovat. V případě vítězství ČSSD ve volbách je pro mě jednoznačným kandidátem na premiéra.

Skeptičtí jsou mnozí ale také k budoucnosti strany v souvislosti s vlivem prezidenta na ČSSD. Podle politologa Lukáše Jelínka je snahou prezidenta Zemana oslabit ČSSD a také ji do značné míry ovládat. Jak Vy osobně vnímáte pozici prezidenta k ČSSD? Domníváte se, že zůstane po volbách nadstranický?

Na počátku 90. let nynější prezident Miloš Zeman sociální demokracii obrovsky pozdvihl. Dnes už ale není jejím předsedou ani členem, má blíže k jinému politickému subjektu a ČSSD má dnes již jiné lídry. A zda pan prezident zůstane nadstranickým? Přál bych si to. Byl bych rád, kdybychom nalezli společnou cestu. Můžeme si vzájemně velmi pomoci. Pan prezident možnosti nastínil při návštěvě Moravskoslezského kraje před několika dny.

Starostou jste ale teprve od minulého roku.  Pokud byste ale uspěl, vyslyšel byste výzvu ČSSD a vzdal byste se mandátu starosty? A jak byste hodnotil své dosavadní působení v čele radnice?

Podle našich stanov bych se v případě zvolení nemusel vzdávat postu starosty. Toto doporučení platí pro primátory, hejtmany, náměstky hejtmanů atd. Na druhou stranu si myslím, že nejde zvládat plnohodnotně obě tyto funkce. Proto jsem deklaroval, že v případě zvolení bych pouze dokončil mandát starosty do konce volebního období. Mám rozjetých několik velkých projektů, které bych chtěl dotáhnout.

Naše radnice je jedna z nejtransparentnějších v republice. Výběrová řízení děláme elektronickými aukcemi, veškeré smlouvy i materiály pro zastupitele města zveřejňujeme na internetu. Dokonce se u nás inspirují i někteří poslanci Parlamentu ČR.

Pracujeme na řadě projektů, které ovlivní tvář města na mnoho let dopředu. Od kraje jsme převzali historickou budovu Hotelu Praha, který byl zavřený. Začali jsme ho renovovat, získali jsme nájemce a 1. listopadu se secesní perla Nového Jičína bude otevírat.

Z nepovedené přístavby hotelu chceme vybudovat kulturní a společenské centrum.

Pustili jsme se do výstavby psího útulku, který ve městě chybí. Odchycená zvířata musíme vozit do sousedního města, což je neekonomické a tamní útulek nevyhovuje ani kapacitně. Již jsme koupili nevyužitý pozemek v bývalém vojenském areálu, nyní vybíráme projektanta a do roka by měl mít Nový Jičín psí útulek svůj.

V červnu jsme podali žádost o dotaci na stavbu cyklostezky v místech povodní zničené železniční dráhy z Nového Jičína do Hostašovic. Předpokládané náklady na výstavbu 9,7 kilometru cyklistické trasy činí 32 milionů korun. Stavbu jsme museli předfinancovat.

V návštěvnickém centru, které sídlí v domě, ve kterém v roce 1790 zemřel generál Laudon, budujeme interaktivní expozici věnovanou této osobnosti. Předpokládané náklady se pohybují kolem 9 milionů korun.

Podařilo se nám oživit naše nádherné historické Masarykovo náměstí. Obnovili jsme tradicí trhů a jarmarků. Na dříve liduprázdné ploše se letos konalo 25 takovýchto akcí. V příštím roce jich bude ještě o desítku víc.

Obrovským závazkem je rekonstrukce a modernizace bazénu. Také tento problém jsme zdědili a jeho řešení přijde na několik desítek milionů. Musíme vyřešit statiku, únik tepla, zatékání, filtraci vody a další.

Hlavním tématem v kraji je již několik dní situace kolem uzavření Dolu Paskov. Jak se na celý problém díváte Vy osobně? Jaké byste preferoval řešení? A do jaké míry se dotkne obyvatel Nového Jičína? Přeci jen okres Nový Jičín není výlučně průmyslové město.

Jako radní MS kraje spolupracuji s kolegy a celým vedením kraje na řešení tohoto problému. Jednáme s možnými investory, kteří by mohli přijít na Frýdeckomístecko, na Karvinsko, ale i do Nového Jičína. Připravujeme tady další průmyslovou zónu, ale ve strategickém plánu města máme zaneseno i budování startovacích bytů, abychom lidem mohli nabídnout práci i bydlení.

Exposlanec ČSSD z Moravskoslezského kraje Břetislav Petr, který absolvoval Hornickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a poté pracoval 35 let v OKD v řídících funkcích, se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že na špatné privatizaci OKD se podepsala i ČSSD, i když nebyla zdaleka jediná a měla ztíženou pozici minoritním podílem státu. Jak zpětně hodnotíte privatizaci Vy osobně?

K úvahám kolegy Břetislava Petra snad jen to, že by měl spíš hledat řešení než kritizovat a vracet se do minulosti. Situace v Moravskoslezském kraji je totiž opravdu vážná.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Přijďte volit. Každý hlas je důležitý a může podpořit změnu k lepšímu. Kdo to vzdá, nic nemůže očekávat a nikdo za něj nic neudělá. Ta volba je na něm, na voliči. Svobodná volba je to nejkrásnější na demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…