S těmihle mzdami? Nemůžeme být spokojeni. Švihlíková ťala do živého

25.10.2023 16:16 | Monitoring

O tom, proč jsou české mzdy tak nízké, hovořila v pořadu Rachot(a) i ekonomka Ilona Švihlíková. Pořad moderuje někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Levná práce se kompenzuje tím, že se pracuje hodně,“ zaznělo z úst Švihlíkové.

S těmihle mzdami? Nemůžeme být spokojeni. Švihlíková ťala do živého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

„Bavíme-li se o mzdách, bavíme se o nějakém klíčovém ekonomickém parametru. Což ale dlouho tak nebylo. Velmi dlouho ty debaty se týkaly konvergence ve smyslu třeba HDP. Nebo byly takové jako spíš vágnější, kdy se hovořilo o konvergenci typu – podívejte se, jak se něco opravuje a tamhle se opravují silnice a podobně. To znamená, nebyl tam úplně ten obsah a bezesporu se odbory u nás zasloužily o to, s tím sloganem ‚Konec levné práce‘, že to téma začalo nějakým způsobem trošku rezonovat víc jak ve společnosti, tak řekněme v těch odbornějších kruzích. Ale samozřejmě ta konvergence, otázka mezd, není ta jediná, ale je velmi důležitá, protože mimo jiné samozřejmě to porovnávání je zásadní, každodenní, dneska velmi intenzivní, třeba v rámci toho Polska, a to srovnání je důležité i proto, že většina lidí žije ze mzdy. Je to základní zdroj kupní síly,“ poznamenala Švihlíková.

Dále hovořila dle o „obřím zaostávání mzdové úrovně za ekonomickým výkonem“. „Tam je prostě propast,“ řekla. Dalším velkým tématem podle ní je, jakým způsobem lidé u nás reagují na to, že ty mzdy jsou nízké, tedy zaostávající za ekonomickým výkonem. „A to je téma nejenom funkčnosti odborů,“ podotkla.

„U nás se levná práce kompenzuje tím, že se pracuje hodně. A když se podíváte na počet OSVČ u nás, tak zjistíte, že ten počet je velký v rámci nějakého evropského srovnání – něco tam bude onen švarcsystém, ale něco je tam přivýdělek, druhé zaměstnání k práci, protože z té jedné je obtížnější se uživit,“ rozebírala Švihlíková.

„Ohledně mezd potřebujeme konflikt. A ten konflikt musí mít podobu politickou, kdy se jasně ukáže, kdo kde stojí, a nebude to hezký obrázek. To znamená mít to jako politické téma. A druhá je otázka konfliktu v rámci jednotlivých institucí a firem, protože, jak říkám, to české řešení je takové jako hodně pokorné. Což si nemyslím, že to je dobře,“ sdělila Švihlíková.

„Úroveň mezd a struktura pracovních míst je podle mého názoru výsledkem třicetileté transformace. A je to výsledek, se kterým nemůžeme být spokojeni. To znamená makroekonomický úkol – provázat úroveň mezd a strukturu pracovních míst se strukturou ekonomiky, která podle mě není dobrá, i když pořád slyšíme, jak je to úžasné. Podle mě to není vůbec úžasné,“ dodala Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…