S úlevou do vás kopnu, vzkázala Dobešova manželka při odchodu z VV

22.03.2012 18:05

Manželka odcházejícího ministra školství a předsedkyně Věcí veřejných ve Slaném Lucie Dobešová odchází ze strany. Za jejím rozhodnutím prý stojí skutečnost, že ostatní ministři Věcí veřejných nakonec odsouhlasili škrt 2,5 miliardy v resortu školství.

S úlevou do vás kopnu, vzkázala Dobešova manželka při odchodu z VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Tímto rozhodnutím ministři podle Dobešové porušili programové prohlášení vlády a zároveň stanovisko Výkonné rady Věcí veřejných. Dobešová napsala bývalým straníkům otevřený dopis, v němž mimo jiné píše: "Rozumím tomu, že můj manžel Josef Dobeš aspoň prozatím nemůže do svého zkaženého dítěte VV kopnout, já však toto udělat mohu a činím tak s obrovskou úlevou."

Odnesla to Peake

Dobešová se následně pustila do vysokých představitelů strany. Konkrétně pak do Karolíny Peake, ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského a ministra dopravy Pavla Dobeše.

"Výkonná ráda VV zavázala ministry nepřistoupit na škrty v resortu školství. Při zasedání vlády ministři ani jediným vystoupením nepodpořili stanovisko Dobeše, po celou dobu projednávání tohoto bodu mlčeli. Kladu si proto otázku, proč má VV orgány, jako je výkonná rada, grémium, krajská rada atd., jestliže usnesení těchto orgánů nejsou pro ministry a předsednictvo VV závazné. Pak nemám již důvod být řadovým členem VV," napsala Dobešová.

Dobešová se pochopitelně postavila na stranu svého muže a vyjádřila hrdost nad jeho rezignací. "Jsem velice pyšná a hrdá na svého manžela Josefa Dobeše, že se rozhodl rezignovat na funkci ministra školství, a plně jej v tom podporuji, neboť zůstal jediným ve vládě, který odmítá nadále porušovat programové prohlášení vlády, " píše mimo jiné.

Místopředsedkyně VV Karolína Peake považuje reakci Dobešovy ženy za ukvapenou. "Paní Dobešová na výkonné radě nebyla. Tam jsme si odhlasovali východiska, ze kterých jsme potom na jednání vlády vycházeli a dosáhli kompromisu - původní škrty se podařilo stáhnout o dvě miliardy," podotkla Peake. Zároveň ovšem připustila, že programové prohlášení je již dva roky staré a kvůli škrtům muselo doznat změn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…