SMSka, která nepřišla. Kvůli ní útok na Babiše. Je tu podezření

20.01.2023 19:05 | Ze sítí

Trojice český mobilních operátorů tvrdí, že se jejich sítěmi podle dostupných informací nešířila falešná SMS zpráva, v níž měl prezidentský kandidát generál Petr Pavel „vyzývat“ lidi, aby se dostavili pro výzbroj „pro mobilizaci na Ukrajině“. „Podvodná smska, která vlastně smskou ani nebyla,“ píše k údajné zprávě viceprezident regulace a vnějších vztahů Vodafonu Richard Stonavský. Šíří se otázka: „Kdo měl na tom zájem?“

SMSka, která nepřišla. Kvůli ní útok na Babiše. Je tu podezření
Foto: Facebook
Popisek: Billboard Andreje Babiše

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
SMS zpráva, která Pavlovým jménem děkovala za „hlas ve volební kampani na prezidenta“. „Poprosím Vás, abyste se dostavil na nejbližší pobočku AČR, kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině,“ stálo v ní dále.

Zprávou se následně začala zabývat policie a žádala kohokoliv, komu uvedená SMS dorazila, aby se jí ozval.

Dle Deníku N se však podle dostupných informací esemeska sítěmi nešířila. Server totiž kontaktoval všechny tři české mobilní operátory – Vodafone, O2 i T-Mobile, a ty šíření takovéto zprávy v jejich sítích dementovali.

Viceprezident regulace a vnějších vztahů Vodafonu Richard Stonavský potvrdil, že v síti Vodafonu nebyla zaznamenána. „Podvodná smska, která vlastně smskou ani nebyla. Potvrdili jsme, že v síti jsme takovou zprávu nezaznamenali,“ napsal.

Že není jisté, že jde o „hotovou věc“, už dříve upozornil novinář Matěj Schneider. „Víme vůbec v tuhle chvíli, že by tu smsku dostal víc než jeden člověk? Protože já na druhý případ zatím nikde nenarazil,“ dodal.

Novinář Čestmír Strakatý něco takového považuje za „fascinující“ věc. „Otázka asi je, cui bono?“ vyjádřil se a naznačil tak, že je otázkou, kdo by z šíření něčeho podobného měl prospěch.

Deník N k tomu poznačuje, že „je zjevné“, že zpráva „není od týmu Petra Pavla“. „Jednak zapadá do dezinformačních narativů o Pavlovi, jednak obsahuje řadu chyb: generál by se psal s malým písmenem, hlasuje se ve volbách, ne v kampani, česká armáda nemá pobočky, ale krajská vojenská velitelství. A slovo zbroj evokuje spíš středověk než soudobé bojiště. Pavel je přitom kariérní důstojník, který odborné termíny zná,“ píše server a připomíná, že tým Petra Pavla zprávu označil za falešnou. Přikládá však, že podobně odmítl zprávu i tým Andreje Babiše.

„Že by fake news a kladivo, které se použilo na Babiše? Vypadá to, že to nebylo tak, jak se tu předkládalo. Teď očekávám argumenty typu: Nestalo se, ale mohlo se stát…“ komentoval to poslanec za Babišovo ANO Patrik Nacher a poukázal na Pavlovo tvrzení, že jde o „lež“ vyprodukovanou skrze Babišovy billboardy.

Někteří lidé měli tvrzením o „Pavlově mobilizaci“ uvěřit. Tvrdí to například novinář Pavel Houdek. „Nevěřil bych tomu, kdybych to nezažil. Už dva lidi za mnou u nás na vsi přišli, aby se poradili, jestli mají správný formulář na odmítnutí mobilizace, která ‚je připravená, jakmile bude zvolen generál Pavel‘. Pevně tomu věří,“ sdílel. Babiš dle něj „tímhle tahem vyhrál volby“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Halík nezklamal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor12 , 20.01.2023 19:49:58
Černoprdelník Halík burcuje za podporu rudého agenta Pavla / Pávka, předsedy ZO KSČ a jeho rudé Marfuši, manželky ,komunistické politručky. Rudé peklo na Hrad, pane Halíku? On se z toho Halík vyzpovídá.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…