SPD navrhuje minimální důchod ve výši 15 200 již od začátku příštího roku

26.11.2021 9:11

Poslanci z řad hnutí SPD odeslali do legislativního procesu návrh zákona na minimální důstojný důchod, který platí v mnoha zemích západní Evropy. Ten by měl být na hranici minimální mzdy, což je 15 200. Podmínkou by bylo odpracované roky nebo invalidita. A od této částky zásluhově. „Slušní dostanou, nepřizpůsobiví nedostanu nic,“ uvedl Okamura k návrhu na tiskové konferenci.

SPD navrhuje minimální důchod ve výši 15 200 již od začátku příštího roku
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Zástupci SPD na tiskové konferenci

Na minimální důchod by měli tedy nárok jen ti, kteří odpracovali roky potřebné pro přiznání penze. O minimální důchod by museli požádat.
 

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí
„Stavět starobnií důchodce, kteří odpracovali 25 a více let pro společnost, a jejichž věk přesahuje (často velmi výrazně) 65 roků, do situace ostatních žadatelů o dávky hmotné nouze, kdy někteří z nich neodpracovali vůbec nic, považujeme za nespravedlivé, neetické a nemorální,“ stojí v důvodové zprávě návrhu.
 
„Za důchody ve výši 8 000 až 9 000 se vůbec nedá vyžít, to si tady dosavadní vlády vůbec neuvědomovaly. Neuvěřitelně se zdražuje a lidi nemají peníze, takže je potřeba přeskupit peníze ke slušným lidem,“ upřesnil Okamura. 
 
SPD odhadla, že zavedením minimálního důchodu by stát vydal na penze o 55 až 60 miliard korun ročně navíc. "Cílem navrhované právní úpravy je umožnit starším osobám žít v přiměřeně důstojných podmínkách," stojí také v důvodové zprávě předlohy.
 
Hnutí SPD prosazovalo v minulém volebním období zavedení minimálního důchodu ve výši měsíční hranice příjmové chudoby, která loni činila pro jednotlivce 13.640 korun za měsíc. Sněmovna návrh do voleb ale vůbec neprojednala.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…