SPOLU by dali třicet procent, tvrdí průzkum pro Moravce. A Okamura prý slábne

10.04.2022 15:12

Podle březnového volebního modelu agentury Kantar CZ by sněmovní volby vyhrála koalice SPOLU se ziskem 31,5 procenta hlasů voličů. Druhé by skončilo s 29 procenty hlasů hnutí ANO a na třetím místě by skončila koalice Pirátů a STAN s 15,5 procenta hlasů. Výsledky volebního modelu zveřejnila Česká televize.

SPOLU by dali třicet procent, tvrdí průzkum pro Moravce. A Okamura prý slábne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka ve volebním štábu SPOLU

Kdyby do voleb nešly koalice, ale jednotlivé strany, vyhrálo by ANO bývalého premiéra Andreje Babiše před ODS současného předsedy vlády Petra Fialy. Obě strany přitom oproti předchozímu průzkumu posílily.

Uskupení SPOLU si v modelu se dvěma koalicemi tak, jako tomu bylo u loňských říjnových voleb oproti průzkumu před měsícem, o jeden procentní bod pohoršilo.

Naopak ANO 1,5 procentního bodu získalo. Lépe je na tom také koalice Pirátů a STAN, která si polepšila o procentní bod.

Čtvrtá SPD by si ve srovnání s únorem pohoršila o 2,5 procentního bodu na 9,5 procenta. Další strany by se do Sněmovny pravděpodobně nedostaly.

Autoři průzkumu upozorňují na to, že statistická chyba činí plus minus 1,2 bodu u stran s nízkým ziskem až plus minus 3,6 procentního bodu u stran s vysokým ziskem.

Kdyby strany kandidovaly samostatně, získalo by ANO 27,5 procenta hlasů a ODS 22,5 procenta. Oproti minulému modelu si ANO připsalo 2,5 procentního bodu a ODS 1,5 procentního bodu. S odstupem následuje podle modelu hnutí STAN s deseti procenty a SPD s 9,5 procenta, což v obou případech představuje ztrátu oproti únoru.

Beze změny by byli Piráti, kteří by dosáhli 7,5 procenta. Pohoršila by si TOP 09, která má v modelu tentokrát pět procent. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by v březnu z nynějších sněmovních stran zůstala KDU-ČSL.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…