SPOLU do europarlamentu, už je to dohodnuté. Ale ozval se senátor…

27.10.2023 10:38 | Monitoring

Vypadá to, že se koalice SPOLU opět dohodla a do jarních eurovoleb zamíří bok po boku. Navzdory poměrně rozdílným názorům na zásadní evropské otázky se znovu spolehnou na taktiku, kterou začali uplatňovat přesně před třemi lety a která jim posléze vynesla vládní angažmá. Tou je „AntiBabiš“. Obecně je to považováno za vítězství Petra Fialy, který koalici udržel i pro tyto volby navzdory hlasům, které se ozývaly právě z ODS. „Jeden říká – nechci přijetí eura. Druhý tvrdí – už je nejvyšší čas ho mít,“ zaznělo také z jejích řad.

SPOLU do europarlamentu, už je to dohodnuté. Ale ozval se senátor…
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

„Po měsících sporů je jasno. Premiér Petr Fiala dokázal přesvědčit svou ODS, a tak do voleb do Evropského parlamentu půjde koalice SPOLU. I přes rozdílné názory třeba na přijetí eura,“ napsal k tomu server iDnes.cz s tím, že dohodu mezi občanskými demokraty, lidovci a TOP 09 představí dnes v podvečer lídři tří vládních stran.

Za symbolický lze přitom považovat fakt, že zmíněná dohoda bude podepsána na den přesně tři roky poté, co se ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dohodly na vzniku koalice SPOLU.

Je třeba ale také zmínit, že budoucí společná kandidátka těchto stran budí rozpaky především vzhledem k tomu, že jejich programová prohlášení se v zásadních evropských věcech liší. Veřejnost upozorňuje především na to, že zatímco ohledně stěžejních domácích témat panuje až na výjimky shoda, u těch evropských je situace odlišná.

Co je ale horší, slova o naprosté odlišnosti zúčastněných stran s ohledem na eurovolby zaznívají i ze samotného tábora koalice a pochopitelně nejvíc z ODS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím že je to dobrá zpráva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 27.10.2023 10:44:56
Tím pádem je možné do europarlamentu volit jiné strany. V souvislosti s návrhem na zrušení práva veta, je třeba volit strany, jejichž politici se vymezují proti "eurocentrismu - eurohujerismu".

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…