STAN chce vrátit posuzování záměrů na stavební úřady

18.03.2018 16:03

Posuzování souladu stavebních záměrů s územním plánem by se mělo přesunout zpět z úřadů obcí s rozšířenou působností na stavební úřady v jednotlivých obcích, které si je zřídily. Počítá s tím novela stavebního zákona, kterou ve Sněmovně předložili poslanci Starostů a nezávislých (STAN). Mělo by se tak zrychlit stavební řízení. Loňská novela stavebního zákona přesunula posuzování na obce s rozšířenou působností a některé z nich si stěžují na to, že jsou tím přetíženy.

STAN chce vrátit posuzování záměrů na stavební úřady
Foto: STAN
Popisek: STAN

„Jsou ohroženy stavby rodinných domů nebo dotační čerpání pro obce, protože si nestačí včas vyřídit stavební povolení,“ řekla ČTK spolupředkladatelka návrhu poslankyně STAN Věra Kovářová. Úřady obcí s rozšířenou působností podle ní také mají problém na tuto agendu najít vhodné zaměstnance. Podle návrhu STAN by se vrátilo posuzování na stavební úřady, které můžou zřizovat i obce nižších stupňů.

Například Černošice u Prahy informovaly občany na svém webu, že lhůty k vydání posouzení se pohybují kolem 50 týdnů. Podle tamního starosty Filipa Kořínka se nedaří ani sehnat nové úředníky na tuto agendu. „Situace je natolik zoufalá, že o doporučení možných kandidátů dokonce žádáme samotné klienty,“ napsal starosta občanům. Ve správním obvodu jeho města přišlo změnou stavebního zákona 14 úřadů o agendu, která se přesunula do Černošic.

Vláda v důvodové zprávě k loňské novele stavebního zákona mimo jiné uvedla, že území je jen jedno a umísťování staveb v něm musí být koordinováno. Uvedla také, že pracovníci orgánů územního plánování musejí podstupovat zkoušky zvláštní odborné způsobilosti a jejich úřady mají i všechny odborné podklady.

Návrh poslanců STAN dostane nejprve k posouzení vláda. Na stanovisko má 30 dní. Bez ohledu na něj ho dostanou k projednání poslanci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…