Salvini přilil olej do ohně. Výsměch Angličanům? Fotbal má dohru

18.07.2021 10:12

Ještě předtím, než italský fotbalový tým ovládl letošní evropský šampionát, rozdmýchal velkou ožehavou debatu o rasismu. A to z důvodu, že v italské reprezentaci nepůsobil jediný hráč tmavé pleti. Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini, známý svou protiimigrační politikou, přilil nyní olej do ohně, když na svém facebooku sdílel obrázek tetování připomínající faul, který při finále udělal italský kapitán Giorgio Chiellini na anglického hráče tmavé pleti Bukayo Saku. Italský politik k tomu připojil pro mnohé neodpustitelnou poznámku.

Salvini přilil olej do ohně. Výsměch Angličanům? Fotbal má dohru
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Okamžik, kdy Chiellini neurvale přidržel za dres Bukaya Saku a poslal ho nekompromisně k zemi, leží anglickým fanouškům stále v žaludku. V reakci na to dokonce sepsali petici volající po tom, aby se finále opakovalo. „Italští hráči tahali Angličany jako otroky,“ citují z petice zahraniční média. Petici za nové finále podepsalo do dneška téměř 100 tisíc jedinců.

Jsou přesvědčeni, že Chiellini měl být za takový zákrok vyloučen. Podle tvůrců petice měla následovat červená karta, sudí Björn Kuipers ale vytáhl jen žlutou, VAR jej nevyzval ke korekci.

Zbytek světa si však z tohoto nevídaného faulu dělá naopak legraci. Netrvalo dlouho a vzniklo meme, po internetu tak kolují stovky vtipných koláží a videí připomínajících Chielliniho faul na Bukayo Saku.

Někteří si dokonce nechali tento okamžik, který se zřejmě zapíše do historie třeba jen domnělých historických fotbalových křivd, vytetovat na svou kůži. To velmi zaujalo šéfa italské protiimigrační populistické strany Liga Mattea Salviniho, který tetování, jak italský stoper Giorgio Chiellini tahá za tričko ofenzivního hráče Bukayo Saku snažícího se dosáhnout na pohár vítězů, neváhal sdílet na svém facebooku.

Podle některých tím jen přiživil spekulace, že Chielliniho faul v sobě nese rasistický podtext. Salvini zákrok Chielliniho proti černému anglickému hráči v podstatě pochválil. „Tohle tetování vyhraje všechno,“ připsal Salvini.

Nutno připomenout, že útoky na to, že jsou Italové rasisté, přicházely už několik dní před samotným finále. Emoce vzbudila nominace Itálie na letošní evropský šampionát; podle některých je totiž italský výběr trenéra Roberta Manciniho nedostatečně multikulturní.

Jak informoval deník Il Giornale, právě výběr fotbalistů, v němž není jediný hráč tmavé barvy pleti, byl silně kritizován. Kritika přicházela především ze sousední Francie. Tamní fotbaloví fanoušci se na Twitteru podle Il Giornale do italského výběru tvrdě pustili.

Italům psali například to, že „Mussolini by byl hrdý“, máte „tým Ku-Klux-Klanu“, jste „italští rasisté“, nebo že jde o „rasistickou facku“. Italští fandové se proti tomu ohrazovali ve smyslu, že když je situace opačná, nikdo s tím problém nemá, nebo používají ironii. V jedné z reakcí například fanoušek píše, že až si Francouzi všimnou, že Itálie nenominovala jedinou ženu, pak teprve nastane pořádný problém.

K problémům s údajným rasismem se tehdy Salvini také vyjadřoval. „Idiotská polemika proti italské reprezentaci. Jako by měli být hráči vybíráni na základě barvy pleti,“ reagoval na Facebooku. V podobném duchu se nesla i reakce italského europoslance Gianantonia Da Re (LEGA), který pronesl, že podobné výpady spíše poukazují na vlastní rasismus Francouzů, kteří tím prokazují vlastní idiocii. Da Re zopakoval, že Itálie vybírá elitní sportovce na základě výkonnosti, a nikoli barvy pleti.

S podobnou reakcí se přihlásil také italský europoslanec Paolo Borchia (rovněž LEGA). Upozornil na problém diskriminace, který by v případě barvy pleti coby kritéria nutně nastal.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…