Sametová revoluce se v roce 1989 prohnala i hornickým Sokolovem

15.09.2019 7:08

Překotnému dění v listopadu 1989 se nevyhnul tehdy ani Sokolov. Občanské fórum zde vzniklo z iniciativy historika sokolovského muzea Ericha Kříže a jeho spolupracovníků, dalšími osobnostmi byli například Milan Pulkert, Jaromír Dvořák, Tomáš Kábrt nebo Jan Hadrava. Stovky lidí jim naslouchaly na náměstí Budovatelů nebo v evangelickém kostele. Méně známá je ale například skutečnost, že jako jedni z prvních si 22. listopadu pozvali několik představitelů strany a města na besedu studenti sokolovského gymnázia, popsal pro ČTK sokolovský historik a gymnaziální pedagog Vladimír Bružeňák.

Sametová revoluce se v roce 1989 prohnala i hornickým Sokolovem
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Ten rozhovor mezi nimi moc dobře nedopadl. Studenti se představitelů ptali na události v Praze, na stávku a podobně. Komunisté to nebyli schopni uspokojivě vysvětlit a později obvinili studenty, že jsou manipulováni, že jsou zneužíváni cizími silami k rozvracení. Jako jsou často obviňování i dnes,“ řekl Bružeňák.

Zajímavostí zřejmě související s listopadovými událostmi je také několikerý přelet stíhačky MiG-29 nad Sokolovem. Stíhačka ze Žatce přeletěla nad Sokolovem jeden prosincový den čtyřikrát. Při přeletu popraskaly na některých místech ve městě tabulky v oknech, lidé byli vyděšení. Řada z nich se domnívala, že to má být forma zastrašování. Představitelé sokolovského Občanského fóra chtěli proto po armádě vysvětlení, událost ale není pořádně objasněna dodnes.

„Při setkání armády s občany v dnešním kině Alfa jeden pán řekl, že jeho známý v důsledku toho náletu dokonce zemřel. Byl to starší pán, procházel se po parku a nízký přelet stíhačky nad městem ho velice rozrušil. V důsledku toho po příchodu domů zemřel na infarkt,“ popsal historik.

Občanské fórum po sametové revoluci v Sokolově iniciovalo první kulaté stoly, vznikly komise pro řešení problémů ve městě. Hlavními polistopadovými tématy byla v Sokolově kvůli špatnému stavu ovzduší a životního prostředí ekologie, ale například i školství a zdravotnictví.

„Dlouho se vedly diskuse o tom, že by zdravotníci pro svoje účely mohli využít vyklizené sídlo KSČ. Stav zdravotnictví ve městě byl totiž špatný a kapacita nemocnice a polikliniky nestačila. Nakonec ale bylo rozhodnuto, že se v budově usídlí městský úřad. Pro tyto účely je budova v Rokycanově ulici využívána dodnes,“ uzavřel Bružeňák.

V Sokolově byla v červnových volbách roku 1990 volební účast 95,5 procenta. Vítězství v nich získalo Občanské fórum s 64,6 procenta hlasů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…