Samosprávy se ohrazují proti volné dostupnosti majetkových přiznání starostů a radních na internetu

24.11.2017 16:40

Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv ČR a Spolek pro obnovu venkova se ostře ohrazují proti novele zákona o střetu zájmů, která vešla v platnost 1. 9. 2017. Podle ní mají totiž starostové, místostarostové a radní samospráv a obcí povinnost do konce listopadu odevzdat kompletní majetková přiznání, která by následně měla být volně dostupná v centrálním registru na internetu.

Samosprávy se ohrazují proti volné dostupnosti majetkových přiznání starostů a radních na internetu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: 12. schůze senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí

Právě volná dostupnost dat je tím, co nejvíce kritikům novely vadí, a to s ohledem na to, že kompletní majetková data komunálních politiků by měla být centralizována v on-line databázi, jež by následně byla přístupna komukoliv i bez předchozí registrace či udání důvodu jejich vyhledání.

„Požadujeme, aby majetková přiznání nebyla automaticky dostupná, ale byla zpřístupňována pouze k žádosti s uvedením důvodu, a ten, o jehož přiznání jde, byl jednoduše informován,“ stojí ve společném prohlášení Sdružení místních samospráv, Svazu města a obcí a Spolku pro obnovu venkova, který podepsala trojice předsedů zúčastněných organizací František Lukl (SMO ČR), Veronika Vrecionová (SPOV) a Stanislav Polčák (SMS ČR). Podle jejich vyjádření je „rovněž nutné chránit práva třetích osob a majetek ve společném jmění manželů není možné bez dalšího zveřejňovat“.

„Rada svazu měst a obcí odmítá neopodstatněný a nepřiměřený zásah novely zákona o střetu zájmů do soukromí zejména neuvolněných členů zastupitelstva obcí ve funkcích členů rad, starostů a místostarostů, jež byla přijata v průběhu jejich funkčních období,“ stojí v dopise Rady svazu měst a obcí České republiky adresovaném senátnímu výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Rada podle něj požaduje „důsledné zhodnocení dopadů zákona o střetu zájmů v jeho původní i novelizované verzi“ a na základě výsledku pak provedení „příslušné úpravy zákona ve vztahu k omezení přístupu do centrálního registru oznámení pouze pro kontrolní orgány“. „V opačném případě hrozí, že z veřejného života odejde velké množství schopných a odpovědných osobností,“ stojí v dopise.    

Právě společné jmění manželů a údajný zásah do této oblasti je to, co na novele vadí i právničce Janě Zwyrtek Hamplové, která je jednou z představitelů projektu Akademie samospráv. Podle jejího stanoviska je novela nejen v konfliktu se zákonem o ochraně osobních údajů, ale rovněž by mohla být i neústavní. Potřebné podpisy senátorů pro ústavní stížnost již začal shánět slovácký senátor za Soukromníky Ivo Valenta, podle něhož je novela rovněž v rozporu s ústavou.

Právě Valentova připravovaná ústavní stížnost na novelu byla rovněž tématem 12. zasedání senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, které se uskutečnilo ve středu 22. listopadu. Jednání bylo bouřlivé a ze strany přítomných senátorů během něj na adresu novely padala slova o lustrování a estébáckých praktikách. Někteří ze senátorů vyjádřili obavu, že v případě důsledné aplikace novely, jakou prosazuje ministerstvo spravedlnosti, by ze samospráv a z komunálu mohli začít hromadně odcházet lidé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…