Samoživitelka Tereza: Šetříme na jídle, dovolená nehrozí

06.08.2022 10:33

Složitá ekonomická situace České republiky doléhá poslední dobou víc a víc i na její občany. Skupinou, která je v tomto směru jednou z nejzranitelnějších a nejpostiženějších, jsou bezesporu samoživitelky či samoživitelé. Mnozí o nich slyší pouze v souvislosti s tím, že jim bývalý premiér Babiš poukazuje svůj poslanecký plat. Server iDnes.cz se nyní pokusil zmapovat měsíční výdaje jedné z nich.

Samoživitelka Tereza: Šetříme na jídle, dovolená nehrozí
Foto: Archiv
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zmapujme si hned na začátku příjmy a výdaje dvoučlenné rodiny paní Terezy, která žije se svým osmiletým synem v Liberci. Server iDnes je vypočítal na základě prokazatelných nákladů, účtů a účtenek takto:

Příjmy tvoří mzda paní Terezy, která pracuje v jedné z Libereckých továren, a alimenty, které jí posílá otec syna:

Mzda                                                  18.000,-

Alimenty                                            6.000,-

Výdaje byly vypočteny i pomocí všech účtenek, které si Tereza pro tyto účely schovávala po dobu jednoho měsíce:

Nájem a energie                             13.000,-

Televize a telefon                           2.000,-

Trénink hokej                                   1.800,-

Jídlo, oblečení, hygiena                 4.000,-

Jízdné                                                530,-

Obědy, družina                                500,-

Ostatní výdaje                                 1.500,-

Každý měsíc tedy rodině zbude něco mezi 700 až 1000 korun.

Paní Tereza si na svůj složitý úděl nijak nestěžuje, nicméně poslední dobou i ona pociťuje zhoršenou ekonomickou situaci. „Dříve jsme podnikali výlet pokaždé, když se nám chtělo, ať už do skal, muzea, bazénu nebo kina. Ale v tuto chvíli si tyto věci musíme odpustit a trochu se uskromnit,“ popisuje svoji současnou situaci.

Se svým synem žijí sice skromně, nicméně se snaží, aby to příliš neovlivnilo synovu největší zálibu a tou je hokej. „Malého tréninky hokeje stojí tisíc korun, když jsou na ledě. Pak suchá příprava, která vyjde asi na 800 až tisíc korun. Musí se účastnit obou částí,“ vysvětluje paní Tereza, která podle svých slov od státu žádné příspěvky nebere. „Prý mám vysoký příjem,“ dodává pro iDnes.cz.

„Podařilo se mi ušetřit na dva příměstské tábory, s jedním nám pomohla nezisková organizace. Jinak nějaká pěkná společná dovolená nehrozí,“ dodává Tereza s tím, že šetří především na jídle a vaření. „Vařím na dva až tři dny, drogerii kupuji nejlevnější, co jde. Nekupujeme zbytečně věci, které nepotřebujeme.“ Ani ona se ale nevyhnula pomoci z Potravinové banky. „Byla jsem nemocná a alimenty ještě nedorazily. Určitě by se dalo ušetřit více, ale zase nechci na úkor syna osekat úplně vše.“

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Předcházet podobným situacím podle všeho není pro Terezu reálné. „Nějaká železná rezerva by se jistě hodila, ale bohužel není úplně z čeho,“ dodává s odkazem na rodinné měsíční příjmy a výdaje.

Paní Tereza ale rozhodně není v České republice žádnou výjimkou. Existenční potíže či nutnost se uskromnit začíná zažívat stále větší a větší počet domácností. U samoživitelek je to ale přece jen o něco těžší.

Pomáhat se složitou situací se jim snaží např. Nadace Agrofert, která se o samoživitelky stará dlouhodobě. „Poslední dobou řešíme hlavně vyúčtování. V tomto ohledu nastává katastrofální situace. Lidé, kterým přišlo vyúčtování a mají nedoplatky, tak vlastně nemají šanci, jak to zaplatit,“ přibližuje pro iDNES.cz současné problémy ředitelka nadace Zuzana Tornikidis.

Mění se i klientela Nadace. Zatímco v minulosti se podle Tornikidis na nadaci obracely především sociálně slabé klientky bydlící v azylových domech a maminky, které byly přechodně v krizové situaci, teď se čím dál častěji objevují maminky, jež pracují a vždycky pracovaly.

„Takové ty rady, ať si najdou druhou práci, jsou sice super, ale ony se starají o malé děti a těžko mohou nechat v noci dítě doma a jít si vydělávat na další směnu. Tyhle rady jsou úplně nepoužitelné,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …