Saša Vondra: Volím Karla. Vede nás na západ, Zeman na východ

24.01.2013 11:23

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS) podporuje v prezidentské volbě stejně jako vedení občanské demokracie Karla Schwarzenberga (TOP 09). "Karel Schwarzenberg je víc Západ a Miloš Zeman je víc Východ. Umím si představit i Zemana, ale chci mít raději Západ než Východ," uvedl Vondra, který je spojen s oběma kandidáty.

Saša Vondra: Volím Karla. Vede nás na západ, Zeman na východ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Se Schwarzenbergem se zná víc než dvacet let už z disentu, jejich vztahy narušila až kauza ProMoPro. Vládu Miloše Zemana zase Vondra zastupoval tři roky jako český velvyslanec v USA.

"Volím Karla Schwarzenberga. Za prvé ho znám 25 let a vím, že to je patriot, který pro naši zemi v minulosti udělal nesmírně mnoho a je připravený sloužit dál, o tom nemám sebemenších pochybností. Za druhé, prezidentská funkce je hodně o zahraničních vztazích a tam má stále svými kontakty a renomé co nabídnout. Za třetí se mi líbí, jak probudil zájem nejmladší generace o politiku v naší zemi," vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz Vondra své rozhodnutí dát hlas právě tomuto kandidátovi.

Prohra ODS nepoloží

Fakt, že ODS zcela propadla v prezidentských volbách si vysvětluje tím, že strana nenasadila kandidáta, který by dokázal společnost oslovovat stejně jako Karel Schwarzenberg a který by do toho šel naplno s vírou, že může uspět.

"Já jsem tehdy fandil Mirce Němcové, myslel jsem si, že ona by tuto roli sehrát mohla, ale nakonec se na to necítila. Nebyla to volba o stranách, ale o osobnostech. Je to samozřejmě pro ODS katastrofální výsledek, ale nemyslím si, že jí má kvůli tomu zvonit umíráček," dodává exministr.

Zároveň odmítá, že by neúspěšný kandidát ODS Přemysl Sobotka vedl protiunijní kampaň, a tím si zapříčinil umístění na samotném chvostu. "Nemám stejný pohled na Evropu jako Karel Schwarzenberg, nemusíme být za každou cenu 'in', podle mě se vyplatí si občas postavit hlavu. ODS, tak jak ji vede Petr Nečas, dělá velmi realistickou politiku v EU," míní Vondra.

Čas na pokoru a skromnost

ODS kromě prezidentské volby zažila debakl i v podzimních krajských a senátních volbách. Vondra poté neobhájil ministerské křeslo. Za své působení v obraně má ale prý čisté svědomí a dle svých slov se nemá za co stydět.

Nyní se exministr nikam nehrne. "Myslím si, že je na místě pokora a skromnost. Potřebuju se okysličit, chodím po doktorech, čtu si; něco dělat budu muset a něco budu dělat rád," říká a dodává, že tím, jestli se vrátí do vysoké politiky, se zatím nezabývá. "Je to time-out na dlouhou dobu," ukončuje rozhovor pro Aktuálně.cz exministr obrany Alexandr Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…