Saša Vondra nevěřícně zírá, co se děje ve světě: Už i Norsko nás poučuje, jak se máme chovat

31.01.2021 7:07

Známý europoslanec za ODS Alexandr Vondra poskytl rozhovor polskému novináři Mikolaji Rajkowskému. Zamyslel se v něm mimo jiné i nad podstatou českého konzervatismu. Manželství pro homosexuály je podle něj pro Čechy stále nepřijatelné. Z dění na Západě je šokován. „Poučuje nás už i Norsko.“ Číně a Rusku podle Vondry nebudeme schopni čelit.

Saša Vondra nevěřícně zírá, co se děje ve světě: Už i Norsko nás poučuje, jak se máme chovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

„Identita české pravice, nebo v širším smyslu chápaných konzervativních kruhů, vycházela z myšlenek klasického liberalismu,“ domnívá se Vondra. S tím je ale podle něj spojen jeden problém. „Pokud dnes hovoří někdo o liberalismu, myslí tím něco úplně jiného: ze Západu importovanou pokrokářskou ideologii, která nemá s liberalismem, jak ho chápu já, nic společného. Tato původní liberální identita byla a stále je pro konzervativce velmi důležitá,“ říká europoslanec.

Jak se dívá Vondra na současné konzervativní hnutí? Je podle něj na vzestupu, či stále setrvává v minulosti? „Když se ohlédnete 30 let nazpět, řekl bych dokonce, že v základních demokratických a politických strukturách neexistoval žádný skutečně významný prvek konzervatismu. Probíhal boj, politické soupeření, soutěž mezi liberály (v původním smyslu) a socialisty,“ popisuje politik. Nyní je podle něj situace již odlišná. „Řekl bych, že máme co do činění s čím dál větší konkurencí mezi novodobými liberály a konzervativci, kteří vycházejí z klasického liberalismu. Konzervativce najdete v různých politických uskupeních.“

Český konzervatismus je podle Vondry rozprostřen po celé politické scéně. Nejvíce je to prý vidět v sociálních a kulturních otázkách. „Kulturní konzervativci jsou přítomni jak na levici, dokonce i té komunistické, tak na pravici. V mnoha aktuálně diskutovaných otázkách, jako je hnutí LGBT a právo na eutanazii, se politické dělicí čáry mezi pravicí a levicí často proplétají. Výjimkou jsou možná jedině křesťanští demokraté (KDU-ČSL), kteří mají v těchto otázkách konzistentní názory, ale oni jsou koneckonců menšinou.

Stačí se podívat na výsledky parlamentních hlasování o různých progresivistických projektech, abyste zjistili, že jsme docela imunní vůči západním ideám nového uspořádání společnosti. Manželství osob stejného pohlaví je pro nás stále nepřijatelné a rozhodně nesouhlasíme ani s eutanazií. V těchto otázkách kontrastuje český konzervatismus se Západem,“ říká.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Vondra také zauvažoval nad vlivem náboženství, konkrétně katolického a protestantského křesťanství, v jednotlivých západních společnostech. „Před třiceti lety byli pro mne klíčovými spojenci ve všech oblastech zahraniční politiky anglosaští protestanti: Američané, Britové, Nizozemci a Skandinávci podporovali rozšiřování NATO, podporovali nás při privatizaci, a dokonce i v době boje proti socialismu. To Španělé ani Italové nedělali.“

Dnes se podle něj situace zcela otočila: „Dnes, když vidím, co se děje ve Spojených státech, co se chystá ve Velké Británii, jakým způsobem nás poučuje Norsko, jsem prostě šokován. Dnes máme více společného s Francouzi nebo Italy, protože ti nejsou až tak progresivní. To je vcelku nová situace. Otázka zní: kdo se změnil, my, nebo oni? Myslím si, že jsou to oni. Na Západě skutečně přichází změna. Najednou se všichni začali omlouvat za svou novodobou historii, soustředí se na postoje obětí, které si zaslouží zadostiučinění. Kvůli tomu dochází k oslabování Západu. Myslíte si, že takový Západ bude schopen konkurovat Číně a Rusku? Já si to vůbec nemyslím,“ dí Vondra pesimisticky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …