Sbírka na postižené děcko málem skončila tunelem. O vině se hádají poslanec z ČSSD a Michal Babák

22.03.2014 18:25

PŘÍBĚH Loni v červnu proběhla v Blansku vydařená charitativní akce s názvem You dream we run. Štafetového běhu na podporu dvou postižených dětí se zúčastnilo 400 účastníků, přišlo šest tisíc lidí. Ale hlavně – rodiče postiženého Matýska dostali poukaz na 62 tisíc korun. Pak však přišly komplikace, které nakonec vyústily v podání trestního oznámení na hlavního iniciátora akce.

Sbírka na postižené děcko málem skončila tunelem. O vině se hádají poslanec z ČSSD a Michal Babák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí
Popsali je rodiče Matýska, Zdenka a Petr Klimešovi. „Synovec nás přihlásil do této charitativní akce. Náš tehdy tříletý Matýsek je částečný autista s velmi silnými epileptickými záchvaty,“ uvedli v dopisu pro čtrnáctideník Monitor. Samotný štafetový běh proběhl 14. června 2013. Zúčastnilo se ho 400 lidí, výtěžek šel na pomoc dvěma postiženým dětem. Matýsek získal poukaz na 62 tisíc korun od jednoho z patronů akce, tehdejšího starosty Lubomíra Toufara (ČSSD), který byl mezitím zvolen poslancem. „Byli jsme štastní. Ještě více než z výhry z toho, kolik dobrotivých lidí nás podpořilo,“ popsali.

Jenže pak přišly obavy. Jednak se Matýskovi zhoršil zdravotní stav a také peníze nepřicházely. „Zpočátku s námi hlavní organizátor akce Radek Jančiar vůbec nekomunikoval. Později, když jsme ho v září oslovili, nás slovně napadal, urážel, lhal,“ sdělili. Podle jejich vyjádření Jančiar bez vědomí dalších organizátorů nechal převést peníze na konto své přítelkyně. „Trvalo další měsíc, než jsme ho za pomoci obrovského tlaku a pomoci skutečně slušných lidí přesvědčili, aby peníze z účtu své přítelkyně uvolnil a poslal na náš účet. Pár tisíc sice chybělo, ale ostatní členové organizačního výboru schodek dorovnali,“ upřesnili.

Podal jsem trestní oznámení

Druhým garantem této akce byl tehdejší poslanec Michal Babák, který je též předsedou fotbalového klubu v Blansku. Ten v podstatě potvrzuje vyjádření rodičů. „Jako fotbalový klub jsme akci zastřešovali. Pan Jančiar byl v té době u nás trenérem. Akce byla bezproblémová, velmi pozitivní. Pak se však zvrtla. Jak se měly peníze dostat k postiženému dítěti, začaly být problémy s vedoucím přípravného výboru panem Jančiarem. Ten peníze začal zadržovat,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

„Zjistili jsme, že je převedl na účet jeho tehdejší přítelkyně, protože byl sám jako fyzická osoba v exekuci. Asi dva nebo tři měsíce používal tyto peníze pro své účely. Bylo to velmi psychicky náročné pro rodiče postiženého dítěte. Nakonec je po velkém nátlaku mém i tehdejšího starosty Toufara z devadesáti procent rodičům poslal,“ sdělil Babák. „Po mnoha peripetiích jsem podal na pana Jančiara trestní oznámení za zneužití těch peněz,“ informoval Parlamentní listy.cz Babák. Jančiarovi ukončili i trenérskou činnost a ve fotbalovém klubu skončil.

V květnu se má pod záštitou nového starosty města Ivo Poláka konat tato charitativní akce znovu. A hlavním organizátorem je opět Jančiar. Podle názoru Babáka, který je proti současnému vedení města v opozici, jde o politikaření a důvodem jsou blížící se komunální volby. „Jako fotbalový klub jsme chtěli akci pořádat dál. K tomu potřebujeme součinnost města. Zde začal být zakopaný pes. Nejdříve nám přislíbili záštitu. Ale stojím za tím já a možná i jiní lidé, kteří stojí v opozici proti současnému vedení města. A z úplně nepochopitelných důvodů nakonec dali záštitu právě panu Jančiarovi, který paralelně zkouší akci udělat znovu,“ zmínil. Doufá ale, že se postoj vedení Blanska ještě změní. „Vždyť loni jsme akci pořádali se starostou Toufarem, žádnou politiku jsme do toho netahali, přišlo šest tisíc lidí, akce se vydařila až na ten konec s panem Jančiarem. Jenže teď se volby blíží,“ povzdechl si Babák.

Věřím spíše Jančiarovi

Bývalý starosta města a nyní poslanec Lubomír Toufar vidí věc podstatně smířlivěji a věří spíše Jančiarovi. „Tak jednoduché to není. Matýskovi se měl původně zaplatit výlet, což se změnilo na požadavek na nákup auta. A to se zase nelíbilo panu Jančiarovi. Oni vždycky přišli za mnou, abych to rozsekl. Pan Jančiar chtěl, aby se k té změně vyjádřilo všech sedm členů  výboru a pak byl také někde mimo. Nakonec jsem ale byl na předávání toho auta v Boskovicích, takže vše dopadlo dobře,“ objasnil ParlamentnímListům.cz exstarosta Blanska.

Pokračování však dobré dle něj není. „Skupina, která to pořádala, se roztrhla. A chtějí organizovat v rozmezí týdne dvě akce. Což je špatné, asi se nevyvede ani jedna,“ domníval se. „Jančiara napadají, že mu trvalo dlouho, než vydal peníze. On zase říká, že neměl svolení dalších lidí. Ohazují se navzájem. Spíš bych dal za pravdu Jančiarovi. Měl představu, že Matýsek pojede na tři týdny k moři a pomůže mu to v jeho chorobě,“ zmínil. „Obhajuje se, že nic nezpronevěřil a nic špatného neudělal. Myslím, že ta averze vznikla z toho, že měl jinou představu než rodiče Matýska,“ konstatoval Toufar.

ParlamentníListy.cz se snažily zjistit i pohled na věc v podání Radka Jančiara. Jeho mobilní telefon však byl vypnutý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…