Sbohem, Miroslavo Němcová? ODS vyšoupla ,,premiérku"

02.03.2017 7:14

V roce 2013 byla politička ODS Miroslava Němcová kandidátkou na post premiérky. Přesto si ji teď občanští demokraté nevybrali za jedničku ani na Vysočině, jež je jejím domovským krajem. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Sbohem, Miroslavo Němcová? ODS vyšoupla ,,premiérku"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Podle nich dali na regionálním sněmu v úterý straníci přednost Janu Teclovi, havlíčkobrodskému starostovi. Souboj se rozhodl až ve druhém kole, během kterého pro Tecla hlasovalo 37 delegátů, zatímco pro Němcovou jen 24. Na lídra si myslel i primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Jenže ten se do druhého kola neprobojoval, upozornil list.

„Podporu jsem cítil již v průběhu primárek. Je to pro mě do budoucna velký závazek a motivace. Zároveň jsem velmi rád, že mohu vytvořit tým s takovými osobnostmi, jako je Miroslava Němcová či Jaroslav Vymazal,“ prohlásil Tecl.

O důvodech, proč ji spolustraníci nevyslali na čelo kandidátky, ale Němcová nechtěla včera spekulovat. Proč v tajné volbě neuspěla? „Nevím, čeho to bylo příčinou. Nebudu to komentovat. Byla to vnitřní záležitost ODS na Vysočině,“ řekla Němcová LN s tím, že v diskusi nikdo z delegátů vůči ní žádnou kritiku nevznesl.

Anketa

Udělala ODS na Vysočině chybu, když nedala Miroslavu Němcovou na 1. místo kandidátky?

6%
94%
hlasovalo: 5692 lidí

Podle listu se ale Němcová dál hodlá ucházet o místo v čele pomyslného pelotonu kandidátů. Stejně jako Tecl totiž má za to, že o ni je zájem. Na rozdíl od něj ale podporu cítí mezi voliči. „Když sněm skončil, oznámila jsem, že budu usilovat o pozici na kandidátní listině, protože mám velikou podporu ze strany veřejnosti, což je pro mě rozhodující,“ dodala. V dubnu se totiž bude rozhodovat o složení zbytku kandidátky.

Jak list podotýká, při současných stranických preferencích, které se pohybují pod desetiprocentní hranicí, se očekává zvolení maximálně jednoho poslance ODS za Vysočinu.

Podle některých spolustraníků může Němcová sázet na všeobecnou známost. „Vedle starosty Havlíčkova Brodu je Němcová známá. I z nižšího místa na kandidátce může do Sněmovny vyskákat,“ řekl LN důvěryhodný zdroj blízký vedení ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…