Schodek rozpočtu by se neměl snižovat, měl by zůstat 40 miliard korun, míní premiér Babiš

21.08.2019 19:55

Schodek státního rozpočtu na příští rok by měl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zůstat 40 miliard korun. Nevidí důvod k jeho snižování, jak požadují komunisté, řekl dnes novinářům. O vývoji vyjednávání o rozpočtu dnes předseda vlády mluvil s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Navržený schodek rozpočtu nechce měnit ani ona.

Schodek rozpočtu by se neměl snižovat, měl by zůstat 40 miliard korun, míní premiér Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády ani po úterní schůzce s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem nevidí důvod ke snižování schodku státního rozpočtu ze 40 na 30 miliard korun, jak komunisté požadují. „Není důvod snižovat schodek. Potřebujeme dostat peníze do ekonomiky,“ řekl Babiš. Schillerová bude podle něj i nadále jednat s předsedkyní rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslavou Vostrou (KSČM). „Myslím si, že to bude mít ještě nějaký vývoj,“ podotkl Babiš.

Filip ČTK potvrdil, že se s Babišem na schodku rozpočtu neshodli. „Je to stále náš požadavek. Jednání pokračuje,“ uvedl s odkazem na požadavek na schodek 30 miliard korun. Schillerová dnes novinářům po jednání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) řekla, že stále plánuje schodek 40 miliard korun. Nejprve chce ukončit jednání s ČSSD jako koaličním partnerem, až poté plánuje hledat podporu v Poslanecké sněmovně.

Schillerová již o rozpočtu jednala s většinou ministrů. Oproti vládnímu návrhu zákona si vyjednali navýšení svých kapitol o více než 11 miliard korun. V úterý měla také schůzku s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Ani po pětihodinovém setkání ale k dohodě zatím nedospěly, pokračovat budou v pátek. Výsledek jednání nekomentovaly. Schillerová označila za dobrou zprávu, že rokování trvalo pět hodin. „Protože když s někým pět hodin sedíte u jednacího stolu, a to je přesně to, co si já představuju, tak se bavíte nad konkrétními věcnými tématy,“ poznamenala. Požadavek Maláčové na posílení rozpočtu ministerstva o 11 miliard korun stále Schillerová považuje za nereálný. Věří, že se k dohodě dopracují v pátek. „Myslím si, že jsme poměrně blízko,“ dodala.

Babiš novinářům řekl, že se Schillerovou mluvili o výdajích na obranu. „Lobboval jsem hlavně za sport, je pro nás důležitý a musíme do něj dávat větší prostředky. Je potřeba, aby se to dostalo k našim dětem, aby naše děti sportovaly,“ řekl.

Podle Schillerové premiér chtěl být rámcově informován o jednáních. „Shrnula jsem mu částky, které jsou dojednané, rozpočty jednotlivých kapitol, které jsou ukončené. Chtěl zhruba vědět, co mě ještě čeká,“ poznamenala po společné schůzce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…