Schvalování invaze, nenávist k uprchlíkům. Policii chodí desítky udání denně

03.07.2022 18:07

Od začátku války na Ukrajině dostávají policisté denně desítky oznámení o možném spáchání trestného činu. Ať se to již týká schvalování ruské invaze, sprejerství či vyjadřování nenávisti vůči uprchlíkům. Píše to server iDnes.cz.

Schvalování invaze, nenávist k uprchlíkům. Policii chodí desítky udání denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Vedle schvalování invaze řeší policie v souvislosti s válkou na Ukrajině i další případy, například majetkovou trestnou činnost. Zde eviduje více než dvě stovky případů, mezi něž patří například sprejerství či poškozování ambasád. 

Policejní mluvčí Ondřej Moravčík zmínil mimo jiné také 65 případů, kdy došlo ke schvalování ruské agrese. U třiceti z nich padlo obvinění. „To je vyloženě schvalování nebo teoreticky popírání, obecně je to vyjádření nějaké nenávisti související s ruskou válkou,“ uvedl Moravčík, jenž zároveň zdůraznil, že v Česku stále platí svoboda slova a možnost se vyjadřovat. Ale jak upozornil v minulosti nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity. 

Odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš v té souvislosti uvedl, že stát by měl vymáhat zákony a normy, které jeho legislativní moc přijala. 

Server iDnes.cz jako příklad výroku uvádí ten molekulární genetičky Soni Pekové, jež v jednom z rozhovorů vyzvala za to, aby se lidé modlili za ruského prezidenta Vladimira Putina. Policie následně Pekovou prověřovala kvůli popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy, nakonec však případ skončil uložením. Obdobně skončil i případ exposlance Lubomíra Volného, který ruskou invazi na Ukrajinu schvaloval.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…