Schwarzenberg by byl rád, kdyby se na něj vzpomínalo jako na politika, který nenudil

05.04.2015 12:58

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru s Karlem Hvížďalou pro server Aktuálně.cz okomentoval situaci v Rusku, připomněl některé dějinné souvislosti a jasně řekl, co je v jakémkoli boji to nejpodstatnější: Peníze. Zavzpomínal také na prezidentskou kampaň před dvěma lety, kde hovořil o odsunu sudetských Němců jako o zločinu. Ani dnes toho prý nelituje.

Schwarzenberg by byl rád, kdyby se na něj vzpomínalo jako na politika, který nenudil
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg sice zpětně vidí, že se ve druhém kole prezidentské volby dopustil chyb, ale jednu věc by určitě neměnil. Rozhodně by klidně znovu mluvil o odsunu sudetských Němců jako o zločinu, protože to za zločin skutečně považuje. Navíc to prý pomohlo narovnání vztahů s Bavorskem, kde promluvil tehdejší premiér Petr Nečas (ODS).

„Když se podíváte zpět, zjistíte, že výsledek to mělo. Jak známo, blaničtí rytíři nevyrazili, aby mě vyhnali ze země, a což je ještě důležitější, mladí lidé se ode mne neodvrátili. A nakonec to vedlo k tomu, že tehdejší premiér Nečas jel do Mnichova a podařilo se tam konečně narovnat vztahy mezi Českou republikou a Bavorskem. Byl nejvyšší čas, aby se to udělalo. To je docela dobrý výsledek,“ konstatoval. Současně však uznal, že díky otevření této otázky vyhrál současný prezident Miloš Zeman volby výrazněji. Kdyby toho nebylo, vyhrál by prý stejně, ale s menším rozdílem.

Věnoval se také rusko-ukrajinské krizi. Západ se podle jeho názoru nesmí bát Ukrajině pomoci, a to i finančně, jinak mu hrozí, že bude v budoucnu platit mnohem víc. Příkladem může podle Schwarzenberga být i situace před bitvou na Bílé hoře v roce 1620. Kdyby se čeští bohatí měšťané tehdy nezdráhali a investovali by do armády tak, jak bylo třeba, nemuseli prohrát a nemusela následovat další staletí habsburské nadvlády.

Moskevský kníže posílil v roli kolaboranta s Mongoly  

„Musíme si uvědomit, že Rusko nevede válku s Ukrajinou, ale s celou Evropou, protože válka začala v okamžiku, kdy se Ukrajina chtěla včlenit do Evropy. My jsme tu válku nezačali, a jak řekl slavný maršálek Montecuccoli po bitvě u Svatého Gottharda v roce 1664: Ve válce potřebujete tři věci: Peníze, peníze a ještě jednou peníze! Chceme-li vyhrát, musíme na to peníze obětovat. Měli bychom se z českých dějin poučit: když se šetří, prohraje se. Kdyby čeští stavové, kteří byli velice bohatí, v roce 1619 investovali do armády, neprohráli by o rok později bídně na Bílé hoře. Pak se divili a ztratili všechno. Jsou momenty v dějinách, kdy se člověk nesmí moc ohlížet a všechno obětovat,“ doporučil exministr zahraničí.

Neměli bychom také podléhat ruské propagandě, která o Ukrajině mluví jako o umělém státu a kolébce ruské státnosti. Prezident ruské federace Vladimir Putin má sice pravdu v tom, že Kyjev byl v jistém dějinném okamžiku kolébkou tohoto státu, ale už zamlčuje to, co následovalo.

„Sic kolébka ruské kultury je v Kyjevě, protože tam se kníže Vladimír nechal pokřtít a křesťanstvím začala tehdejší ruská kultura, to je všechno pravda, ale když vpadli v roce 1240 Tataři a Mongolové do Ruska a Bátúova vojska se zmocnila Kyjeva, tak právě pod tatarskou ochranou vyrostl moskevský velkokníže. Vyrostl tím, že byl nejspolehlivějším kolaborantem Mongolů, a proto si ostatní ruská knížata podmanil. Když se mu to podařilo, vzepřel se, porazil Mongoly, a stal se tak vládcem velké Rusi – velká zkratka ruských dějin,“ upozornil.

V závěru rozhovoru Hvížďalovi prozradil, že by byl rád, aby se o něm jednou mluvilo jako o politikovi, který nenudil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …